Declaratia scrisa nr. 26 adoptata in 13 octombrie 2011 de Parlamentul European, referitoare la gestionarea populatiei canine in Uniunea Europeana
Observatie: Declaratia nr. 26/2011 nu are caracter de lege, ci un caracter orientativ, de care se poate tine cont in adoptarea unor noi legi
_________________-
Declaratia scrisa nr. 26, referitoare la gestionarea populatiei canine in Uniunea Europeana, adoptata in 13 octombrie 2011 de Parlamentul European: "Statele membre trebuie sa adopte sterilizarea, identificarea, inregistrarea ca metode de gestionare a populatiei canine".
In iunie 2011, in Parlamentul European, a fost lansata o Declaratie scrisa, respectiv Declaratia nr. 26/2011, referitoare la managementul populatiei canine comunitare, cerand statelor membre sa adopte strategii in acest sens ce sa includa masuri ca sterilizarea animalelor cu si fara stapan, legi pentru controlul populatiei canine si promovarea responsabilitatii detinatorilor fata de animale. Semnatarii declaratiei au fost europarlamentarii romani, Daciana Sarbu si Adina Valean si europarlamentari din Germania, Spania, Polonia si anume Elisabeth Jeggle, Raül Romeva i Rueda, Janusz Wojciechowski. Declaratia scrisa nr. 26, referitoare la gestionarea populatiei canine in Uniunea Europeana, a fost adoptata in 13 octombrie 2011 de Parlamentul European. Comunicatul comun de presa al celor doua europarlamentare precizeaza:
"Parlamentul European a adoptat joi, in sesiunea plenara de la Bruxelles declaratia scrisa a eurodeputatelor Daciana Sarbu (PSD) si Adina Valean (PNL) care solicita masuri eficiente si corecte, in plan european, pentru rezolvarea problemei cainilor vagabonzi. Declaratia – initiata alaturi de eurodeputatii Elisabeth Jeggle, Raül Romeva i Rueda si Janusz Wojciechowski – indemna statele membre sa adopte strategii privind gestionarea populatiei canine, care sa cuprinda masuri precum STERILIZAREA ANIMALELOR CU SI FARA STAPAN, legi privind controlul cainilor si promovarea principiului DETINERII RESPONSABILE de animale de companie. Actiunea a pornit de la amenintarea reprezentata de cainii fara stapan la adresa sanatatii si a sigurantei publice, in mai multe tari membre UE, si precum si de la realitatea masurilor ineficiente, lipsite de rezultate si adesea marcate de cruzime la adresa animalelor, aplicate sau planificate de unele state precum Romania. Europarlamentarii urmaresc, prin initiativa lor, generarea de politici coordonate, eficiente, concordante cu legile comunitare si ferite de excese, la nivelul intregii Uniuni Europene”.
“Ne dorim STRAZI CURATE SI SIGURE, si ne dorim acest lucru FARA A APELA LA CRUZIME FATA DE ANIMALE sau la incalcarea legilor comunitare. Acest fenomen provoaca, in fiecare zi, SUFERINTA UNUI MARE NUMAR DE OAMENI, si niciuna din masurile la care s-a recurs pana acum nu a dus la controlarea fenomenului. O politica la nivel european poate aduce in sfarsit o solutie, oferindu-le statelor membre si directiile acceptabile de actiune, si limitele acestora” (Daciana Sarbu).
“Comisia Europeana are acum obligatia sa propuna, pe baza recomandarilor noastre, un set de masuri valabile pe tot teritoriul UE, care sa se aplice uniform, sa duca la rezultate rapide si sa respecte spiritul legilor europene, inclusiv a celor referitoare la bunastarea animalelor. Este o sansa importanta de a controla o problema deosebit de dificila pentru state precum Romania” (Adina Valean)