COMERTUL CU CAINI DE RASA. "Fabricile" de caini care scot pe banda pui cu anomalii genetice. Adevarul din spatele anunturilor de vanzare de pe internet

61876978 61876979 61876981

COMERTUL CU CAINI DE RASA. "FABRICILE DE CAINI". REPORTAJ

Parlamentul ar trebui sa imbunatateasca cadrul legislativ cu privire la cresterea si comertul animalelor de rasa, stipuland clar: cine poate creste, importa si vinde caini, pisici, pasari si alte animale de rasa, care sunt rasele permise, standardele raselor, inregistrarea la Asociatia Chinologica ori la alte asociatii de profil, care sunt procedurile de monta (cu pauze intre fatari, cu exemplare sanatoase, neconsangvinizate, respectiv, neimperecheate mama-pui, care nu pot duce la exemplare cu malformatii genetice, cum din pacate, intalnim adesea), curatenia si dezinfectia cuibului, conditiile obligatorii de bunastare (precum lumina, caldura, aerul, ventilatia, dimensiunea padocului sau a coliviei, situarea padocului in panta pentru colectarea dejectiilor), alimentatia mamei si a puilor, controale veterinare periodice, cine are dreptul de a vinde, reglementari privind certificatul de provenienta, reglementari privind puii bolnavi vanduti (garantia), reglementari privind combaterea evaziunii fiscale, reglementari privind combaterea fenomenului "samsarilor" de caini (care, fiind lipsiti de scrupule, realmente "traiesc pe spatele cainilor" , crescandu-i in conditii insalubre, fara a vedea lumina zilei, fara pauze intre fatari, vanzandu-i la un pret mare, la colt de strada ori pe internet pe site-urile generale de anunturi, adeseori vanzand pe post de rasa metisi care nu respecta standardul rasei, profitand de lipsa de informatie a cumparatorilor), registrul national al fatarilor, registrul national al crescatoriilor, importatorilor si al vanzatorilor autorizati, standarde autorizare, perioada maxim admisa in care un animal de companie poate sta la vanzare in pet-shop, conditiile care trebuie asigurate animalelor in pet-shop (apa nonstop, posibilitatea de miscare, dimensiunea tarcului/coliviei, perioada de expunere maxima la public), conditiile de respectat de catre canalele de internet care mediatizeaza vanzarea de animale de rasa, sanctiuni. Normele de aplicare ale aceastei legi ar trebui sa aiba prevederi legate de nevoile etologice ale fiecarei specii in parte.Toate aceste aspecte ar evita situatiile negative des intalnite, precum cele surprinse de reportajul urmator:

Sursa:
Pro tv, "Inspectorul Pro"
http://stirileprotv.ro/stiri/inspectorul-pro/fabricile-de-caini-care-sco...

"Fabricile" de caini care scot pe banda pui cu anomalii genetice. Adevarul din spatele anunturilor de vanzare de pe internet

Incurajati de legi prost facute, oameni fara suflet fac afaceri ilegale cu animale de companie. Le tin in adevarate focare de infectie, unde reproducerea cainilor se face pe banda rulanta, cu femele care nu vad lumina zilei.

Puii rezultati sunt in mare parte bolnavi, cu anomalii genetice. Si asa ajung la clienti. Iar vina o poarta oamenii care cred in promisiunile de pe internet, dar si patronii, care nu verifica locurile de unde provin animalele pe care le vand.
Alin a dat in judecata un samsar din Mures, dupa ce acesta l-a pacalit cu o femela din rasa Bulldog. Cainele avea 9 ani, era bolnav si plin de rani. Clientul a depus plangere penala la politie pentru inselaciune, pentru ca samsarul ii promisese o catelusa de 3 ani. Ca sa o salveze, i-a platit totusi crescatorului 400 de euro.

Alin, pagubit: "Starea cainelui era deplorabila. Avea semne ca ar fi fost lovita, ca ar fi fost chinuita, abuzata, era tinuta intr-un garaj unde era extrem de frig. Tremura toata si avea operatia pe burtica, unde exista o gaura de 3 cm. A tinut-o pentru a o da la reproducere si pentru a vinde puii cu o mie de euro in Anglia."

Adevarate fabrici de caini! Asa arata mai toate canisele ilegale din Romania. Sunt locuri unde femelele sunt date la monta continuu. Sunt tinute in padocuri, cata vreme sunt productive, iar apoi, cand nu mai fac pui, proprietarii se descotorosesc de ele.

Animalele nu sunt duse niciodata la medic. Bolnavi ajung si la cei care ii comanda de pe internet sau ii cumpara din unele magazine. Si asta pentru ca, in spatele comertului cu caini, se ascunde, de multe ori, o afacere murdara: traficul de animale.
Acest pui, din rasa Akita Inu, i-a fost promis unei tinere din Bucuresti. Cel care l-a scos la vanzare i-a trimis fetei chiar si un filmulet, ca sa-i arate cat de dragalas este. In realitate, la ea a ajuns un alt catel. Unul bolnav.

Alexandra: "Le-am cerut explicatii si reactia lor a fost sa-si ceara scuze, acela era femela iar dvs. ati vrut mascul."
Animalul care i-a fost trimis era intr-o stare foarte proasta, iar medicii au descoperit ca avea parvoviroza, o boala infectioasa care se transmite foarte rapid de la un pui la altul.

Alexandra: "Era foarte chinuit si murdar. Vomita des, era apatic si nu manca. La nici o saptamana a murit. Motivul a fost de la bun inceput nevaccinarea lui."
Printr-o situatie identica a trecut si o tanara care a cumparat un mops, de la acelasi vanzator. Semn, ca afacerea e prospera.

Tanara: "Catelul era intr-o cusca de transport, fara o paturica, desi era foarte frig in decembrie. A fost adus cu alte colete de mobila etc. Soacra mea a avut un soc, dar nu putea sa lase cainele, pentru ca catelul ala murea pe drumul de retur."
Nici vorba de microcip, pasaport sau carnet de sanatate. Nimic nu li s-a dat din ce li s-a promis. Si un alt pui a murit cateva zile mai tarziu, tot de parvoviroza.
Tanara: "A fost un catel bolnav si asa ne-a fost trimis. L-am sunat pe respectivul in seara cand a murit si a devenit destul de agresiv."

Si astfel, pe langa cei 250 de euro platiti pe catei, oamenii au mai dat fiecare cate 500 de euro, pe tratamente si medici, ca sa incerce sa salveze animalele bolnave.

L-am sunat si noi pe acest comerciant, dar nu vrea sa comenteze aceste cazuri. Sustine ca exista clienti care s-au plans, dar documentele lor nu sunt suficient de bune pentru a doedi ca animalele au fost trimise bolnave.
Primul indiciu care ii tradeaza neseriozitatea este chiar afacerea pe care a dezvoltat-o. E aproape imposibil, spun reprezentantii Asociatiei Chinologice din Romania, sa poti vinde toate rasele de caini dintr-o singura canisa.

Pe site-ul asociatiei veti gasi crescatori autorizati pentru fiecare rasa in parte si sunt putini aceia care pot produce pui sanatosi si cu pedigree pentru doua sau mai multe rase. In aceste cazuri, vorbim despre animale bine ingrijite, cu analizele si vaccinurile obligatorii la zi. Dar si cu pedigree-uri, acele atestate care arata cumparatorului cine sunt parintii si care confirma autenticitatea familiei din care provine animalul. Evident ca acesti caini sunt mai scumpi, pretul variind intre 500 si 1000 de euro pentru un catel.

Din pacate, Romania este una dintre tarile europene in care traficul de caini a luat amploare.
Vier Pfoten: "Animalele sunt folosite strict la produs. Singura idee este profitul. Puiul pufos pe care il capeti provine din niste animale care arata ca in filmele de groaza. Femelele cu mameleoanele atat de inflamate incat nu mai arata a caine, murdari, supusi infectiilor."

Tocmai de aceea, spun reprezentantii Vier Photen, ar trebui sa refuzati ofertele de la mare distanta de casa, daca nu puteti merge personal. Puii ar trebui cumparati in prezenta mamei. Catelusii ar trebuie sa fie veseli si nu speriati si in niciun caz NU ar trebui sa aiba un miros urat.
Internetul e plin de clienti pagubiti, care se plang ca au cumparat animale bolnave. Iar acest lucru se intampla si din cauza complicitatii multora dintre magazinele care vand caini.

Patronii lor inchid ochii si nu verifica locurile de unde provin puii. Motivul e simplu: daca ar lua animalele de la crescatori autorizati acestea ar fi mai scumpe iar profitul lor mai mic.

Marcela Pisla, Asociatia "Cutu Cutu": "Acesti comercianti fac acest lucru in mod constient. Vand pui bolnavi. Animalele sunt tinute in conditii care incalca legea de protectie a animalelor."

Sarcina de a face curatenie pe aceasta piata revine Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, care nu se poate lauda, in acest moment, nici cu numarul controalelor si nici cu eficienta lor. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca reprezentantii sai nici macar nu cunosc legea! Internetul nu poate fi folosit drept paravan pentru ilegalitati. Dar cine sa faca verificari?
Potrivit legii, toti puii pusi in vanzare ar trebui sa aiba microcip. Cardul trebuie sa contina date despre caine, dar si codul numeric personal al stapanului. Informatiile devin utile atunci cand cainele se pierde, este abandonat sau, mai grav, ataca pe cineva.

03.04.2017