Intalnire de lucru cu autoritatile 29.03.2019

FB_IMG_1547497592207 FB_IMG_1547637704022 FB_IMG_1554139835659 FB_IMG_1554139801757 FB_IMG_1554139808492 FB_IMG_1554139815616 FB_IMG_1554139822267 FB_IMG_1554139825280 FB_IMG_1554139812076 FB_IMG_1554139832562 FB_IMG_1554139839122

INTALNIRE DE LUCRU

In spiritul protectiei de tip preventiv si de masa asumate, Asociatia "Cutu, cutu" a organizat in 29.03.2019 o intalnire de lucru pe tema reducerii numarului de animale in impas. Am invitat autoritati cu atributii in domeniu.

CAINII DIN GOSPODARII NECESITA O ATENTIE CAUZALA SPORITA. In cadrul sedintei am discutat in principal despre cainii din gospodarii. Noi ii consideram o tema vitala de analiza. Ei reprezinta veriga cauzala care intretine fenomenul cainilor fara stapan. Am prezentat principalele aspecte pe care le-am identificat.

ABANDONAREA CAINILOR DIN GOSPODARII ZADARNICESTE EFORTURILE SALVATORILOR SI ALE AUTORITATILOR DE A NU MAI FI CAINI PE STRADA

Reumplerea strazilor cu caini, si in special cu pui, de catre proprietarii care nu-si sterilizeaza cainii, fac eforturile de a nu mai fi caini pe strada ale salvatorilor de animale si ale autoritatilor aproape nule. Presedinta unei organizatii ne-a spus, de exemplu, ca dumneaei a primit 33 de cereri in ultimele 3 luni pentru a caza in adapostul pe care il detine puii gasiti de diferite persoane.

S-AU EMIS NORMELE PENTRU AUTORIZAREA CLINICILOR MOBILE. Am avut discutii informale cu invitatii ANSVSA prezenti. Doamna Velicu Mariana, ANSVSA-D.G.C.O., ne-a anuntat ca a fost adoptata Hotararea nr. 88/28.01.2019 de catre Colegiul Medicilor Veterinari, in sprijinul activitatii clinicilor mobile. (Iata aici "Hotararea nr. 88/28.01.2019 privind cerintele minime de dotare si procedura de inregistrare a clinicilor veterinare mobile pentru animale de companie: http://www.cutu-cutu.ro/content/hotararea-cmv-nr-8828012019 ). Un astfel de act normativ era demult asteptat in protectia animalelor, caci, fara autorizarea clinicilor, activitatea de sterilizare a cainilor si a pisicilor intampina probleme, desi era prevazuta legal.

OBLIGATIVITATEA PROPRIETATILOR DE A-SI STERILIZA CAINII Obligativitatea proprietarilor de a-si steriliza cainii in baza Legii 258/2013 art 13 indice 2 nu este cunoscuta nici acum.

POSIBILITATEA STERILIZARII GRATUITE DE CATRE CONSILIILE LOCALE De asemenea, nici prevederea legala privind sterilizarea cainilor cu stapan in mod gratuit de catre consiliile locale nu este cunoscuta (in baza HG 1059/2013 art. 41). Chiar daca primariile se plang indeobste ,,ca nu sunt bani" un numar mic de sterilizari gratuite puse la dispozitie proprietarilor anual ar face diferenta intre "nimic" si "un minim posibil", care ar da si tonul la sterilizari si la responsabilitate in localitate.

PROPRIETARII ABANDONEAZA CAINII SI LA 6 ANI DE LA EMITEREA LEGII. Proprietarii continua sa abandoneze puii si acum! Noi primim telefoane aproape zilnic de la persoane care gasesc pui abandonati. Abandonul din gospodarii este "in floare", chiar si pentru cainii adulti.

INFORMARI CU PRIVIRE LA LEGE IN JUDETUL LIMITROF GIUIRGIU. Zilele acestea am trimis informari cu privire la lege catre primariile din judetul limitrof Giurgiu. Stim ca dialogul initiat trebuie sa fie continuu pentru a da roade. Am prezentat avantajele. Cu cat consiliile locale vor investi in cainii cu stapan (si localnicii nu vor mai abandona caini pe strada), cu atat mai putin, tot ele, consiliile locale, vor investi in cainii fara stapan (aproape nu mai au caini pe strada de ).

RECLAMATII PUNCTUALE. Am inteles de la celelalte intalniri de lucru ca autoritatile cu atributii de control ca pot da, potrivt legii, avertismente si amenzi doar la "reclamatii punctuale". "Reclamatie punctuala" reprezinta cererea directa a unor persoane catre autoritati in care reclama ca "pe strada cutare, la numarul cutare exista suspiciunea ca un proprietar nu si-a sterilizat cainii"). Am aratat ca din punctul nostru de vedere autoritatile nu ar trebui sa astepte doar reclamatii "punctuale" de la cetateni pentru a vedea daca sunt sterilizati cainii cu stapan. Aceasta vigilenta este necesara deoarece cei mai multi proprietari nu si-au sterilizat cainii. Desi reclamatiile ar trebui "sa curga in valuri".. in realitate, nu sunt reclamatii deloc...

CONTROALE IN MASA. Avand in vedere numarul urias (am putea spune "nesfarsit") al puilor abandonati, am intrebat, atat primariile carora le-am scris, cat si pe invitatii prezenti, reprezentanti ai institutiilor cu atributii de control pe linia sterilizarii cainilor din gospodarii, daca pot realiza controale "din casa in casa". Majoritatea proprietarilor nu au sterilizat cainii preferand sa arunce puii pe strada. Abandonul puilor reprezinta un fenomen de masa. El ar trebui observat cu multa atentie, cu multa responsabilitate si tratat ca atare: ca pe o problema ingrijoratoare, de masa, care trebuie sa fie combatuta cu mijloace de control specifice, tot de masa. Am intrebat daca exista posibilitatea de a se controla proprietarii chiar si pe esantioane mai mici de case (de exemplu pe cartiere sau pe un complex de strazi), avandu-se in vedere lipsa de personal suficient din cadrul tuturor institutiilor. Si, de asemenea, daca, pentru a suplini lipsa de personal din cadrul unei singure institutii, ar exista posibilitatea unor controale mixte, compuse din reprezentanti ai mai multor institutii: ai Politiei, DSVSA,
Politiei locale si ai serviciilor de gestionare a cainilor,. Toti cei mentionati au atributii de control prevazute in lege in aceasta directie a sterilizarii. Este mare nevoie de aceste controale colective, care sa fie urmate macar de avertismente.

NU PUTEM CONTA PE OBICEIUL DE A NE RECLAMA PENTRU A SCAPA DE CAINII ABANDONATI. Nu exista reclamatii "punctuale" la aceasta ora, fata de persoanele care nu sterilizeaza cainii si care arunca puii in afara gospodariei. In primul rand romanii nu au acest obicei, de a se reclama unii pe altii (sa o recunoastem, nici este un obicei frumos). Nu putem astepta aceste reclamatii pentru a stopa un fenomen atat de grav.

AMENZILE MINIME DE 5000 LEI PENTRU NESTERILIZARE IMPIEDICA CONTROALELE. Amenzile minime de 5000 lei pentru nesterilizare descurajeaza orice demers. Oricine ar dori sa adreseze o reclamatie "se loveste" de acest cuantum urias. Oare cati politisti pot da o amenda atat de mare cetatenilor pe care ii cunosc si ii apara, cetateni dintre care majoritatea au salariul minim sau sunt fara venituri, si locuiesc intr-o localitate rurala unde aproape toti cainii sunt nesterilizati? Cate persoane isi pot reclama vecinii pentru nesterilizare daca amenda este atat de mare? Cate asociatii pentru protectia animalelor pot reclama concret pe cineva pentru ca nu si-a sterilizat cainele, din acelasi motiv? Si chiar si daca amenda respectiva s-ar da, ea ar putea fi atacata de catre cel care o primeste si ar putea fi anulata in instanta caci ea depaseste cu mult salariul minim. Aproape toate discutiile cu autoritatile si cu organizatiile avute pana acum converg in aceasta directie: ca amenzile ar trebui micsorate pana la un cuantum aplicabil.

CAMPANII DE COMUNICARE. Doamna comisar sef de politie Avram Nicoleta de la Centrul de Informare si relatii publice- IGPR ne-a invitat, cu privire la campaniile de informare pe care
am dori sa le realizeze Politia Romana pentru informarea populatiei (cu privire la obligatile proprietarilor de caini), ca sa ne adresam compartimentelor speciale din sistem, pe care le-a si enumerat. Dumneaei ne-a indrumat, de asemenea, sa lasam flyerele propriilor noastre campanii de informare (ale ASPA, ale asociatiei) si la politistii de proximitate, caci ei au un contact strans cu cetatenii. In cadrul tuturor intalnirilor cu autoritatile cu atributii de control organizate pana acum am inteles cat sunt de importante si campaniile de constientizare. Ele sunt o alternativa la controlul sterilizarii "in masa", care este greu de realizat din cauza lipsei de personal. Campaniile au acelasi rol de responsabilizare ca si controalele. Informatiile transmise cu ajutorul campaniilor ajung chiar mai repede la un numar mai mare de cetateni decat ar putea sa o faca controalele (atat de cerute).

MASS MEDIA. Noi credem ca si mass media are un rol deosebit de important in informarea populatiei. Ea poate prelua cel mai usor informatia specialistilor cu privire la legi si la bunastarea animalelor si sa o disemineze in mase. Este necesar sa se prezinte nu doar dramele unor catei neajutorati ajunsi in situatii grele ci si masurile preventive pe care populatia le are de luat pentru a nu se ajunge la aceste drame.

WWW.REGISTRU-CAINI.RO. Domnul Barla Cosmin, ANSVSA - SMPSCO, a prezentat site-ul realizat de ANSVSA pentru promovarea adoptiilor cainilor din adaposturi, www.registru-caini.ro . Site-ul incurajeaza adoptia permanenta si adoptia la distanta a cainilor din adaposturile publice si private de caini fara stapan din Romania. Prezinta atributiiile ce revin ANSVSA., într-un cadru unitar şi standardizat, la nivel naţional, transparent. Informatiile colectate sunt usor de accesat, atat de către institutii oficiale, cat si de catre alte persoane fizice sau juridice autorizate. Reprezentantii Serviciului Metodologie, Planificare, Strategii si Control Operativ din cadrul ANSVSA sunt cei care au elaborat site-ul. Mai cuprinde informatii despre conditiile care trebuie intrunite pentru a adopta un caine si actele necesare in acest sens. O harta interactiva include lista completa a tuturor adaposturilor publice si private din Romania. In sectiunile de blog si de forum se pot posta noutati si informatii folositoare. Se doreste cresterea la nivel national a vizibilitatii actiunilor realizate la nivelul adaposturilor de caini fara stapan: campanii de sterilizare, campanii de adoptie, alte evenimente care pot atrage participarea celor interesati, posibilitatea promovarii unor fotografii din adaposturi. Site-ul asigura o evidenta a acestor unitati in timp real. Organizatiile si salvatorii pot veni in sprijinul adoptiilor prin promovarea acestui site, care, la randul sau, le poate promova si el activitatea, printr-un schimb reciproc de linkuri.

ACTIUNI EDUCATIVE IN SPRIJINUL DETINATORILOR DE ANIMALE. Am propus ca specialistii ANSVSA sa vina inaintea salvatorilor de animale, adaposturilor si proprietarilor de animale cu solutii tehnice si cu sfaturi de specialitate la tot felul de probleme cu care ei se confrunta zi de zi. Am propus in acest sens realizarea de intalniri si chiar de cursuri pentru bunastarea animalelor, pe intelesul tuturor. Avem in vedere, de exemplu, ca la aceasta ora sunt proprietari de cai care nu stiu cate galeti de apa este necesar sa bea un cal vara. Sau cu ce greutate maxima are voie sa incarce caruta. Sau ca sunt proprietari de caini si pisici care nu le lasa apa tot timpul la dispozitie, care le dau doar carne sau, dimpotriva, doar paine si mamaliga, ori un amestec de mancare gatita diluata cu apa.

ADOPTATORII AR TREBUI SA AIBA MAI MULTA RABDARE CU ANIMALELE ADOPTATE NOU ADUSE ACASA. Doamna Catalina Tranescu, inspector de specialitate ASPA, a vorbit despre adoptiile realizate in adaposturile ASPA. Cainii promovati au mai nou si text pe langa fotografie. Se resimte nevoia ca adoptatorii sa aiba mai multa rabdare cu animalele adoptate si, "sa le dea timp". La inceput sunt inerente problemele de acomodare. Cainii isi pot face nevoile in casa, mai ales daca sunt pui, (majoritatea adoptatorilor vor pui). Ei pot darama sau strica obiecte prin casa si pot roade pentru ca au probleme cu gingiile. Multi adoptatori revin cu cainii la ASPA motivand ca "au constatat ca nu au spatiu suficient", "sunt agresivi", "locuiesc in gazda si nu i-a primit cu cainele", "pleaca din tara". Alocandu-le mai mult timp, consultand sau chiar angajand un dresor, cerand sfaturi si altor specialisti cu experienta, problemele cu cainii pot fi depasite relativ usor. Vorbind tot despre adoptii, doamna Geanina Langa a aratat ca a gasit un caine microcipat dar care nu avea trecut proprietarul in RECS. Pentru a da de proprietar a apelat la ajutorul site-ului www.rompetid.ro cel care face trimitere la cabinetul unde a fost inregistrat. Aceasta este o modalitate de rezolvare pentru cei care gasesc caini pierduti microcipati si fara datele stapanului.

DRUMUL CATRE MIHAILESTI. Am transmis invitatei de la ASPA ca salvatorii de animale propun ca drumul catre adapostul din Mihailesti sa fie reparat cu o remorca de pietris. Doamna Catalina Tranescu a raspuns ca se urmareste ca la Mihailesti ASPA sa realizeze un drum propriu.

TRANSPORT GRATUIT PENTRU ADOPTIILE DIN CENTRELE ASPA. Dumneaei a mai spus ca persoanele fara nici o alta posbilitate de transport care doresc sa adopte un caine din adaposturile ASPA pot cere sprijin institutiei pentru a beneficia de transport dus-intors. Doamna Geanina Langa si-a oferit serviciile si dumneaei, o data pe luna, pentru a ajuta pe cineva sa adopte un caine.

STERILIZARI GRATUITE IN BUCURESTI. Am intrebat-o pe doamna inspector de specialitate de la ASPA cand se vor da drumul celor 10.000 de sterilizari gratuite iar raspunsul a fost ca odata cu aprobarea bugetului.

PETEXPO. Am discutat despre PetExpo, targul care are loc la Romexpo intre 12-14 aprilie. Pentru prima data organizatorul targului, ASPA si Romexpo au reusit sa construiasca un parteneriat in asa fel incat sa amenajeze o zona exterioara in care sa fie prezente toate asociatiile pentru protectia animalelor care doresc sa expuna la PetExpo si sa intre in contact cu iubitorii de animale care viziteaza targul. Un lucru extraordinar este ca nu mai este nevoie sa venim cu corturile si infrastructura noastra intrucat ASPA va pune la dispozitie pentru fiecare asociatie cate un cort, si chiar o placa inscriptionata cu numele asociatiei. Acordurile de participare vor fi incheiate direct cu ASPA. Pentru inscriere este necesar sa trimitem un email cu intentia de participare, cu datele asociatiei si cu date de contact. Acest parteneriat care a fost construit fara solicitarea noastra (aveam nevoie dar nici macar nu ne-am gandit ca este posibil), a fost salutat de noi si apreciat. Problema corturilor este una reala pentru noi, organizatiile, care, ori nu avem corturi deloc, preocuparea noastra principala fiind salvarea animalele, ori nu avem corturi suficient de solide si de rezistente la vant, multe corturi deteriorandu-se in actiunile noastre in aer liber. Doamna Geanina Langa a intrebat daca este posibil ca salvatorii de animale independenti sa aiba si ei un cort al lor propriu unde sa expuna animalele salvate, in vederea adoptiei. Aceeasi propunere a avut-o si Asociatia "Cutu, cutu" si am transmis-o deja la ASPA inca de acum o luna, pentru a se facilita adoptiile persoanelor salvatoare de caini si pisici in cadrul unui stand al lor propriu. Raspunsul primit a fost ca salvatorii de animale interesati sa adreseze o cerere la ASPA, care va fi analizata, in principiu animalele trebuind sa fie sanatoase, deparazitate si avand carnet de sanatate. Este important sa ajutam la randul nostru cu promovarea evenimentului si sa invitam prietenii de pe Facebook la eveniment (cu butonul Invite Friends).

CONCLUZII. Intalnirea a adus in discutie si alte subiecte importante. Specialistii invitati din sui-generis grupul de lucru creat si care nu au putut participa deoarece erau angrenati in alte misiuni au transmis motivul si ca incearca sa fie prezenti la urmatoarea activitate. Multumim tuturor specialistilor care au fost alaturi de noi sau care au intentionat insa nu a fost posibil, caci unitatea face posibila rezolvarea multor probleme in beneficiul animalelor

Pres. Marcela Pisla