17.05.2024 - Întâlnire de lucru la București privind acțiunea de verificare și control a câinilor cu stăpân

6 30

INTALNIRE DE LUCRU LA BUCURESTI

TEMA: "REDUCEREA NUMARULUI DE CAINI DE PE STRADA PRIN
RESPECTAREA LEGISLATIEI STERILIZARII SI MICROCIPARII CAINILOR CU STAPAN"

Întâlnirea de lucru s-a desfășurat în regim mixt, fizic și online, la București pe 17 mai 2024, in sala de Consiliul General a Primăriei Municipiului Bucuresti.

Intalnirea a fost organizata la solicitarea organizatiilor pentru protectia animalelor din Bucuresti si din tara.

Au participat administratorul public al Municipiului București, reprezentanții ASPA- Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, ai Poliției locale a Municipiului București, si reprezentanții autorităților publice locale, județene și centrale din tara, respectiv, din partea Primăriei și a Poliției Locale, a Serviciului pentru gestionarea cainilor, a BPA- Biroul pentru protectia animalelor din cadrul Consiliului Județean, BPA- Biroul pentru protectia animalelor din cadrul IPJ- Inspectoratul de Poliție Județean, si DSVSA- Direcția Sanitara- Veterinara și pentru Siguranța Alimentelor. Au participat și reprezentanti ai organizaților pentru protectia animalelor și salvatori de animale, persoane fizice.

Întâlnirea de lucru a vizat un schimb de experiență, de informatii, de întrebări și răspunsuri, cu privire la controlul din casa în casă si verificarea la poarta a carnetului de sănătate, de către echipe mixte, cu atribuții de constatare și control.

Discuțiile au reliefat că avem aceeași opinie cu privire câinii de pe strada: in mare majoritate, ei provin din abandonul câinilor fatati in exces in gospodărie.

Acțiunea de verificare și control este de cea mai mare importanță pentru stoparea abandonului câinilor cu stăpân și pentru reducerea numărului cainilor fără stăpân.

De exemplu, de când sunt controale în București, respectiv din luna iulie 2023, numărul sterilizarilor și al microciparilor câinilor cu stăpân a crescut exponențial, atingandu-se cel mai mare număr de până acum. In prima luna de control, de exemplu, numărul sterilizarilor gratuite oferite de municipalitate pentru câinilor cu stăpân la clinica mobila, au crescut de la 200 la 500 pe luna.

Practic, avându-se în vedere cifrele, vorbim despre acțiunea cea mai eficienta din punct de vedere al reducerii numarului de câini abandonati pe strada. Reprezentanții ASPA au oferit numeroase cifre cu privire la acțiune. Reprezentații Poliției Locale a Municipiului București au vorbit despre aspecte specifice de control și legislație.

În București acțiunea din casa în casă se desfășoară săptămânal. De altfel, întâlnirea de lucru a coincis cu ziua acțiunii de verificare și control din acesta săptămână. In municipiul Giurgiu actiunea s-a desfășurat din casa în casă in ultima jumatate a anului trecut. In țară, ea se desfășoară din partea unor specialiști, sau, mai ales punctual, la reclamații. În București și în majoritatea localităților se oferă proprietarilor o luna pentru punerea în legalitate și apoi se da amenda.

Invitatii au vorbit, la rândul lor, despre realizări, dar și despre impedimente: nivelul amenzilor (care nu sunt corelate cu salariul minim), probleme în alcătuirea echipelor mixte din cauza lipsei de personal, samd.

Biroul Protectia Animalelor din cadrul Consiliului Județean Giurgiu a spus că a oferit primărilor din judet informatii cu privire la articole de lege, de exemplu, care le permite sa subventioneze sterilizarea câinilor cu stăpân.

Au participat, cu speranța reducerii numărului de câini de pe strada, invitati reprezentând structuri centrale naționale precum IGJR- Inspectoratul General al Jandarmeriei Romane, structuri judetene din Teleorman, Giurgiu, Neamț, Ilfov, Bihor, și structuri locale precum Tulcea, Onești, Zimnicea, Magurele- Prahova, București, Timișoara, Suceava, Călărași. Au participat ONG-uri și salvatori din Neamț, Ploiesti, Giurgiu, Cluj, Alexandria, Schitu- Giurgiu, București, Constanta.

După eveniment, reprezentanții din Ploiesti și din Piatra Neamț au dorit să mearga din casa in casa, alaturi de echipele de control, pentru a înțelege mai bine cum se desfășoară. Au fost întâmpinați cu amabilitate de către polițiștii locali, care au răspuns la întrebările puse.

Controlul din casa în casă al sterilizarii si microciparii câinilor cu stăpân are multiple avantaje. El inseamnă:
- Abandon redus
- Bani economisiti la buget. Localitățile care nu au caini pe străzi provenind din abandon, nu vor cheltui cu strângerea, cazarea și eutanasia. Vor fi economii uriașe, banii putand fi investiți în școli, drumuri, samd).
- Siguranță pe străzi. Oamenii nu vor fi mai mușcați.
- Gestionare umană a câinilor fără stăpân, lipsită de eutanasie,
- Respect pentru tara noastra

A fost o întâlnire de lucru necesară și utila. In urma feedbackurilor pe care le vom primi vom crea o agendă de lucru.

Sterilizarea și microciparea câinilor cu stăpân rezolva problema câinilor fără stăpân. Cine sterilizează, nu captureaza!

Este necesar ca fiecare proprietar de câini sa faca un efort mic, pentru un rezultat mare: lipsa câinilor fără stăpân.

Asociatiile și salvatorii de animale care s-au mobilizat pentru acest eveniment au fost, in ordine alfabetica, următoarele:
Asociația "A doua șansă", Râmnicu Vâlcea- jud. Vâlcea,
Asociatia "Ajutati-l pe Lăbuș", jud. Galați,
Asociația "Alaturi de tine 2007", jud. Călărași,
Asociația "Be human", Vatra Dornei- jud Suceava,
Asociatia "Care4all" Vatra Dornei- jud Suceava,
Asociația "Cuțu, cuțu", București,
Asociația "Micaela", Timișoara- jud. Timiș,
Asociația „Nas rece, inima calda”, Câmpulung Moldovenesc- jud. Suceava,
Asociatia "Nuca Animal Welfare", Cluj,
Asociația "Pas in doi", Onești- jud. Bacău,
Asociația "Phoenix", Giurgiu,
Asociația "Prieteni fara grai", Ploiesti-, jud. Prahova,
Asociația "Proanima", Suceava,
Asociația "Rox", Tulcea,
Asociația "Save Our Paws", Iași,
Asociatia "Sfântul Mucenic Trifon", Iasi,
Asociația "Și ei au dreptul la viață", Falticeni- Suceava,
Asociația "Youth for Neamț", Piatra Neamț- jud. Neamț,
De asemenea, s-au mobilizat numeroși salvatori de animale-persoane fizice.

CONTACT:
Președinte Marcela Pîslă
Asociația "Cuțu, cuțu,"
București, 0741508632
asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com

20.05.2024