ASPA, urmărită penal de DNA. Tragediile provocate de maidanezi, mană cerească pentru autorităţi şi firme private
http://www.puterea.ro/social/aspa-urmarita-penal-de-dna-tragediile-provo...
Valentina Grigore | 2014-03-23 21:01
A fost nevoie ca încă o persoană să moară posibil din cauza maidanezilor lăsaţi, încă, liberi pe străzi, ca autorităţile statului să îşi facă treaba. Femeia găsită moartă într-un parc din sectorul 2 al Capitalei, cu numeroase muşcături de câini pe corp, a stârnit tăvălugul acuzaţiilor.
Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţat că o parte din maidanezii găsiţi în parc, ce se presupune că au muşcat-o pe femeie, aparţineau Asociaţiei Cuţu-Cuţu. La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei au sărit la atac anunţând publicul că ASPA este anchetată de către procurorii DNA pentru mai multe achiziţii dubioase efectuate. La această stare conflictuală au contribuit şi medicii, care au stabilit că femeia era în viaţă când a fost muşcată de câini, dar cel mai probabil a murit din cauza alcoolemiei foarte mari depistate în sânge (aproape 4 la mie). În afară de stabilirea, cu certitudine, a vinovăţiei pentru moartea femeii, un singur aspect trebuie clarificat cu maximă rapiditate de autorităţi. De ce, la mai bine de un an de la moartea tragică a lui Ionuţ Anghel, în parcurile Capitalei încă mai există câini periculoşi, capabili să atace mortal oamenii. De ce se alocă sume impresionante de la buget pentru gestionarea situaţiei, iar patrupedele sunt încă pe străzi? Răspunsul pare a fi doar unul singur: aşa cum reiese din plângerea înaintată de Asociaţia Cuţu-Cuţu către DNA, toate achiziţiile s-au făcut cu dedicaţie, către firme apropiate conducerii ASPA. Concluzia este foarte simplă: pot să moară oricâţi oameni, atât timp cât de pe urma acestor tragedii se pot scoate bani frumoşi. Să ne amintim cum, după moartea lui Ionuţ, s-au cheltuit bani cu nemiluita pe aşa-zisa prindere a câinilor şi s-au încheiat contracte controversate cu firme private de hingheri, care nici măcar nu aveau maşini sau personal calificat pentru prinderea şi transportul animalelor.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Asociaţiei Cuţu-Cuţu (www.cutu-cutu.ro), Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus urmărirea penală a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - ASPA la data de 07.02.2014 cu numărul de dosar 424/P/2013, în urma sesizării formulate de asociaţia reprezentată prin preşedinte Pîslă Marcela. Învinuiţi sunt directorul general al ASPA, Cristian Bogdan Treeroiu, coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu şi coordonatorul de proiect Bragadiru Alexandru Miron. ASPA mai este anchetată în dosarul cu nr. 11232/P/2013, pentru fapte asemănătoare, în urma plângerii penale depuse de către Asociaţia Cuţu-Cuţu către Parchetul Sectorului 3 şi declinat către DNA, care a dispus urmărirea penală la 04.10.2013.
Hrană pentru animale
Asociaţia Cuţu-Cuţu a sesizat DNA asupra faptului că ASPA, instituţie bugetară aflată în subordinea primarului general al Municipiului Bucureşti, a realizat în luna decembrie 2013 achiziţia de hrană pentru câinii deţinuţi în adăpostul de la Bragadiru (deschis de PMB cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor), utilizând un alt cod CPV decât cel uzual. Conform extrasului de pe www.e-licitatie.ro ataşat la dosar, ASPA a achiziţionat pe 6 decembrie 2013 “hrană pentru animale de companie”, iar în 18 decembrie 2013, 12 zile mai târziu, ASPA a achiziţionat 12.000 kg de “furaje pentru animale”, adică hrană pentru porcuşori de Guineea, alte rozătoare, porci sau vaci, furajele fiind, în accepţiunea legii, destinate animalelor de fermă, în valoare de 45.600 lei (aproximativ 10.000 de euro). “Singurul cod contabil acceptat destinat animalelor de companie (câini, pisici) este cel denumit «hrană pentru animale de companie». Utilizarea unui alt cod contabil, cel pentru «furaje», s-a realizat cu scopul evident de a eluda actele normative în baza cărora se desfăşoară achiziţiile publice, pentru că trebuia să se desfăşoare o procedură de cerere de oferte. Prin schimbarea codului CPV pentru achiziţionarea aceluiaşi produs, practic, s-au realizat două achiziţii directe, suma totală depăşind probabil pragul de achiziţie directă. Schimbarea încadrării la hrană s-a făcut cu aprobarea scrisă a primarului Sorin Oprescu”, au menţionat reprezentanţii "Cuţu, cuţu".