Despre superficialitatea hranitorilor animalelor de companie fara stapan, caini, pisici, care exclud necesitatea sterilizarii si a tratarii lor

Am intalnit situatii cand hranitorii animalelor fara stapan exclud sterilizarea si nici nu trateaza animalele bolnave.

Ii vedem zilnic cum dau bobite si mancarea cainilor si pisicilor fara stapan. Ii admiram.

Sunt multi insa pentru care sterilizarea nu este importanta. Am intalnit situatii in care animalele erau in agonie, otravite, si pe care hranitorii nu le-au dus la veterinar, vazandu-si linistiti de treburi, agonia si moartea facand parte din categoria evenimentelor "asta este", "ce oameni rai avem in jur", "asta e viata".

Este revoltator, mai ales ca la ei animalele vin cel mai usor si stau la prins.

Nu ii deranjeaza puii nedoriti si nu ii deranjeaza deranjul persoanelor din jur referitor la numarul excesiv de pui.

Nu ii deranjeaza "nuntile" animalelor in calduri (cand animalele sunt surescitate, miorlaie ori latra excesiv, se bat intre ele, musca trecatorii, marcheaza cu urina impregnata de feromoni urat mirositori). Lor li se pare "firesc" "spectacolul" oferit de animalele orfane si nesterilizate.

Am intalnit situatii in care hranitori cu renume nu vazusera ca pisicile hranite de ei erau bolnave sau nesterilizate, nici dupa mai multe zile sau luni.

Am intalnit situatii in care hranitorii aveau programare la stomatolog si cand au trecut pe langa animalele otravite le-au lasat acolo si si-au vazut de programare, animalul murind cu spume la gura in chinuri infioratoare, cu muschiul intre plamani si stomac, diafragma, arsa de otrava. Lor li s-a parut "firesc".

Este abominabil asa ceva. Sunt oamenii care nu iau masuri ca sa limiteze disconfortul creat de animalele de companie. Ba chiar il intretin: lasa pliculete peste tot, continua sa puna mancare sub ferestrele vecinlor deranjati si sa se certe continuu cu ei.

Un mare ASA NU.

Pres. Marcela Pisla
06.09.2021