Documente in dezbatere
La aceasta ora se afla in dezbatere Proiectul legislativ de modificare a Legii 227/2008 la Comisia de administratie Publica a Camerei Deputatilor. Proiectul se refera la inlocuirea eutanasierii cainilor strazii la ecarisaj cu construirea unor noi adaposturi si programe de sterilizare, identificare si educatie.
Proiectul, de o importanta extraordinara, este blocat nejustificat de peste 11 luni la aceasta comisie. Persoanele care doresc sa faca lobby, sunt rugate sa lase cererea la Registratura Camerei Deputatilor, in atentia d. Bogdan Olteanu si in atentia d. Relu Fenechiu.
De asemenea, mai trebuie facute presiuni in presa si televiziune, initiate petitii on-line, pentru a aduce la cunostinta publicului aceasta problema importanta.
Comunicat de presă
2. 11.2008
Membrii Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor blochează discutarea proiectului legislativ privind câinii străzii de peste 11 luni
Deşi problema câinilor străzii este considerată a treia problemă ca importanţă a Capitalei şi a ţării, membrii Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor blochează cu bună ştiinţă de peste 11 luni discutarea proiectului legislativ privind câinii şi alte animale fără stăpân.
Propunerea legislativă de completare şi modificare a OUG/2001 privind protecţia animalelor străzii a fost votată de Senatul României în unanimitate, în decembrie 2007, ca fiind singura soluţie modernă, europeană, de rezolvare a problemei câinilor comunitari !
Toate problemele naţionale legate de câinii, caii şi pisicile fără stăpân s-ar rezolva graţie acestei legi, cunoscută sub numele de “Legea Marinescu II”. Ea prevede obligativitatea creării de adăposturi, sterilizarea, vaccinarea, ciparea şi înregistrarea lor într-o bază unică de date, naţională, plus pedepsirea celor care lasă pe domeniul public (un fenomen foarte amplu datorită lipsei de educaţie). Este cea mai bună iniţiativă legislativă privind animalele străzii de după Revoluţie.
Sunt foarte multe astfel de animale pretutindeni: în oraşe, la ţară, în păduri, pe câmpuri, pe toate şoselele. Asociaţiile pentru protecţia animalelor primesc înstiinţări din fiecare punct al ţării că sunt probleme uriaşe peste tot. Doar un proiect naţional de control al înmulţirii lor ne-ar ajuta, aşa cum confirmă şi studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.
Menţionăm ca asociaţiile de protecţie a animalelor au depus numeroase memorii la Camera Deputaţilor şi au făcut 3 pichetari, protestând împotriva blocării legii în Parlament. Scopul a fost sa sensibilizăm membrii Camerei Deputaţilor, astfel încât să pună pe ordinea de zi, în dezbaterea Comisiei de Administraţie Publică, proiectul pentru gestionarea animalelor fără stăpân, putând intra apoi în plenul Camerei Deputaţilor (camera decizională), şi să fie adoptat.
Am solicitat preşedintelui Comisiei pentru Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, deputatului Relu Fenechiu şi celorlalţi membri ai Comisiei, să voteze favorabil proiectul de lege privind animale fără stăpân. În urma pichetării organizată în ziua de 6 mai de Asociaţia nonguvernamentală pentru protecţia animalelor „Cuţu, cuţu” împreună cu alte 15 asociaţii din Bucureşti şi din ţară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu a promis ONG-urilor că va introduce în mod excepţional proiectul pe ordinea de zi a Comisiei, urmând ca marţi, 13.05.2008 să aibă loc dezbateriile privind adoptarea acestui proiect de lege.
Pe 13. 05. 2008 însă deputaţii conduşi de Relu Fenechiu nu au fost prezenţi în număr majoritar la întrunirea de astăzi, fapt care a condus la amânarea discutării proiectului de lege pentru protejarea animalelor fără stăpân. Ulterior asociaţiile au pichetat şi Guvernul, pe care l-au dat în judecată.
Suntem în noiembrie, deputaţii s-au reîntors la serviciu dar refuză discutarea acestui proiect legislativ.
Menţionam că aprobarea acestui proiect legislativ reprezintă o mare urgenţă. Este susţinut de Uniunea Europeană şi aplicat, cu rezultate foarte bune, în ţările membre si ne-membre. În Italia, Bulgaria, Turcia, legea obligă la sterilizarea animalelor fără stăpân. Este singura lege viabila care duce la scăderea numărului animalelor străzii.
România a rămas singura ţara europeană în care se mai aplică tratamente barbare animalelor străzii.
Suntem foarte îngrijoraţi de numărul mare de animale. Asociaţiile de protecţie a animalelor sunt prea sărace să rezolve o problemă atât de complexă pe care numai o lege o poate rezolva, şi, oricum, nu acesta este rolul lor, ci unul educativ . In acest moment şi activitatea primăriilor este îngreunată de lipsa legii, înaintându-se cereri din partea lor către Parlament să aprobe legea. Legea este susţinută de Colegiul Medicilor Veterinari şi de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Nu înţelegem de ce deputaţii manifestă atât de puţină responsabilitate pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru bunăstarea animalelor.
Asociaţiile continuă demersurile şi pichetarea Camerei Deputaţilor până la rezolvare.
Iubitorii de animale sunt primii care nu mai vor animale pe străzi
Doar un proiect naţional de control al înmulţirii lor ne-ar ajuta.
Este unica soluţie eficientă şi facem apel la mass-media să sprijine demersul nostru!
Marcela Lungu
2 noiembrie 2008
preş. Asoc.”Cutu, cutu”
0726/157.498, 0766/251.158
www.cutu-cutu.ro
********************************************************************************
08.11.2008
Federatia Română pentru Protectia si Controlul Animalelor-FRPCA
COMUNICAT
FRPCA se alătură luptei împotriva fermelor de blană din Europa si sustine
“Campania pentru interzicerea fermelor de blană din România „
initiată de Fundatia "Vier Pfoten Romania".
Astfel, pozitia organizatiilor de protectie a animalelor din România au la bază principiile
sănătoase privind apărarea drepturilor animalelor, conform Declaratiei Universale a
Drepturilor Animalelor, legii 205/2004 privind protectia animalelor, cu modificările si
completările ulterioare, precum si ale legii 60/2004, privind ratificarea Conventiei
Europene privind protectia animalelor de companie.
Guvernul României trebuie să aibă o pozitie fermă, asa cum guvernele altor state (Austria,
Marea Britanie, Bulgaria...) au înteles să aibă interzicând fermele în care se cresc animale
pentru blană, să initieze si să sustină adoptarea unui act normativ în acest sens.
Uciderea animalelor de blană pentru articole de lux nu poate fi justificată din punct de
vedere etic, în cazul popoarelor civilizate.
Presedinte,
Mircea Serbanoiu
CRAIOVA str. Stefan cel Mare nr.104, jud. DOLJ
mail:frpca@yahoo.com; http://frpca.blogspot.com/