Programele de sterilizare desfasurate in tara
Noiembrie 2017:
STERILIZARI LA PRETURI MODICE (LA PRET SOCIAL) IN BUCURESTI
CMV. Dr. Micu Adrian, str Raditei nr 8, Sect 5
0770118583.
........................................................................................................................................................................
“MODELUL CERNAVODA”– UN MODEL DE URMAT LA SCARA NATIONALA
11 septembrie 2005
Marcela Lungu, pres. asoc.”Cutu,cutu”-Bucuresti
*
Toti proprietarii sunt obligati sa-si castreze cainii, cei de pe strada sunt sterilizati, adapostiti si plasati iar pe strazi nu exista “caini vagabonzi” dupa 3 ani de implementare a programului
*
Cand am primit invitatia sa merg la Cernavoda ca sa vad adapostul de care directoarea asociatiei “Gaia”, Sara Turetta, “era mandra”, ma pregateam, fara chef, sa vad un adapost supraaglomerat, cu mortalitate, cu probleme banesti, ceva adoptii, lupte de gherila surde cu primaria, caini de pe strada calcati de masini, brutalizati si omorati apoi la hingheri. Adica cam tot ce vezi la orice adapost.
In gara, prima “persoana” pe care am intalnit-o a fost cainele… “19”, mai precis un metis de lup cenusiu cu crotaliu roz in ureche, pe care scria “19”.La adapost primele detalii prezentate au fost legate de interior: respectiv cele 3 camere cu rol de postoperator si de carantina, pline cu caini inchisi in custi de metal sau de zid (nise). Intr-una din ele erau 9 proaspat castrati sau cu puisori vaccinati care isi asteptau linistiti perioada de sase saptamani necesara carantinei (sunt vaccinati de trei ori la interval de doua saptamani). Cat ma uitam a venit cineva sa adopte un puisor. Se orientase spre un pechinezut, care a fost dat cu formular de adoptie. Langa el era un alt pechinezut, cu un singur ochi. In urma unui accident, ramasese astfel iar stapanul l-a aruncat pe poarta afara. Niste persoane l-au luat si l-au adus aici.( Cernavoda este si “orasul pechinezilor”).
Mi s-a explicat ca oricarui caine care intra in baza i se face o ”fisa de observatie”. Cei castrati sunt tinuti 3 zile si apoi sunt identificati cu crotalii roz daca sunt doriti in locul din care au plecat. In adapost raman puii, cei batrani si neingrijiti, cei raniti si bolnavi, cu raie, cu risc sigur de viata (amenintati ca daca se intorc sunt otraviti,etc) si cei foarte agresivi. M-am temut ca oamenii trag cainii de crotalii, apoi le sangereaza urechea sau chiar li se rupe, asa cum am vazut in anumite orase. Mi s-a explicat ca acelea care fac probleme sunt crotalii pentru oi. Pentru caini ei folosesc crotalii roz, de foarte buna calitate si ca pana acum nu s-a inregistrat nici o reclamatie.
Cabinetul medical are trei camere din care o sala de primire, o sala de operatii si alta camera plina cu medicamente. Cei doi doctori sunt tineri , entuziasti si draguti. Domnul doctor Stefan Aurelian s-a laudat ca el poate steriliza chiar si 30 de caini pe zi ( si , fiind bucurestean, a mai spus ca daca in fiecare sector ar fi 3 doctori, s-ar putea castra 50 de caini pe zi. Ori 6 sectoare, ori 30 de zile, 9000 de caini pe luna! “S-ar vedea!”, a completat el).
In echipa mai sunt 2 oameni la capturare (prind doar cu pistolul iar cainii sunt adusi tranchilizati rapid la operatie), 4 ingrijitori (2 de interior si 2 de exterior), un contabil, un administrator (care de un an si ceva de cand a venit a organizat cat mai bine toate) si directorul, respectiv “sufletul” echipei, cea care strange fonduri din Italia pentru adapost, Sara Turetta.
Cand ieseam afara, a venit un baiat cu un cosulet. In el era pisica lui, cu blana lipsa de pe cap.
N-a zis “Va rog sa-mi faceti bine pisica, ci “Am adus-o s-o faceti bine”. A mai dat cateva indicatii, a amenintat ca daca “se intampla ceva rau cu ea” ii omoara, a lasat-o acolo pentru cateva zile si a plecat fara sa spuna “multumesc”.
-Stiu toti ca aici trebuie sa vina daca li se imbolnaveste animalul si-l pot lasa la noi. pana se vindeca,
m-a lamurit razand doamna administrator Andreea Manea. Nu-i costa nimic daca sunt pensionari, romi sau foarte saraci. Nici celorlalti nu le luam bani, decat le spunem care sunt cheltuielile si-i rugam, in limita posibilitatilor, sa faca o donatie.
In curtea de 2000 metri patrati exista mai multe tarcuri. In adapost sunt 230 de caini. Am intrat intr-unul si am observat ca fiecare caine are “cusca lui”. Mai precis, cate o cusca cu aspect triunghiular, colorata. Nu m-a muscat nici unul. Am ajuns la “Casa pisicilor”, un fel de baza nou construita unde stau 25 de pisici. (Alaturi, in alte custi zidite, prevazute cu usita, mai sunt si niste catei proaspat operati sau in carantina). Pisicile stateau pe jos, pe suporturi suspendate sau la soare, pe “ferestrele” mari, dotate cu plasa marunta. Intindeau labutele sau sareau pe tine intr-un acces de dragoste. N-am mai vazut adapost de pisici pana acum. Din cate stiu, in Bucuresti nu exista nici unul.
De la pisici am mers in celelalte tarcuri, dotate cu umbrare si cu alte feluri de custi prevazute pentru iarna cu benzi de polietilena la intrare. Intr-un tarc erau pui, intr-altul “mosi” si in altele, caini cat vezi cu ochii, foarte blanzi.
-La noi in adapost n-a murit nici un caine de un an de zile din cauza vreunor boli, a spus administratorul. Singura boala ar fi raia, cu care vin de pe strazi si pe care o tratam. Cainii capturati de pe strada o duc mai bine aici. Sunt sterilizati, tratati, vacccinati si cazati. Cainii cu proprietari sunt si ei sterilizati si se intorc acasa. Primaria a dat hotarare de consiliu ca fiecare proprietar sa-si castreze obligatoriu cainele, cu exceptia celor cu valoare chinologica, atestata de asociatia chinologica. Cine o incalca e pasibil de amenda intre 500.000 si 1.500.000 lei. Spun “e pasibil” deoarece nu au fost decat vreo zece cazuri de impotrivire si atunci am mers cu politia si jandarmeria. Oamenii fiind aici foarte informati prin societatea de cablu. Sedintele de consiliu sunt transmise in direct prin cablu. S-a facut, de asemenea, reclama prin cablu asociatiei noastre ca sterilizeaza gratuit, trateaza si adaposteste toate animalele. Suntem in relatii foarte bune cu primaria. Daca au vazut ca suntem seriosi si ca facem treaba ne-au facut drum in spate ca sa se ajunga mai usor la noi, platesc curentul, apa si o parte din combustibilul masinii. In 2004 primaria Cernavoda a contribuit cu 140 de milioane lei. Domnul primar Gheorghe Hansa a inteles ca este mult mai eficient si mai rentabil economic programul de sterilizare decat de omorare. Primaria are si un centru de informare iar noi avem si o portavoce. Exista o buna colaborare cu politia, jandarmeria si spitalul. (Aici facem radiografii si ecografii la un pret minim. Tot aici am mai facut mancare pentru pui cu 8000 lei/kg uneori cand nu aveam cum gati la adapost. Domnul director Cristian Nicoara iubeste foarte mult animalele. Colaborarea nostra cu el a inceput cand a gasit o catea cu tumoare la Constanta, pe care a adus-o la noi ca s-o facem bine si apoi a facut-o paznic la poarta spitalului. Seara o plimba paznicii in lesa…)
Discutia noastra a fost putin intrerupta de doctori, care au anuntat ca pleaca sa viziteze un cal bolnav, chemati de proprietar. S-au intors in scurt timp. De altfel, asociatia “Gaia” are in adapost si 2 catari salvati in diverse imprejurari. Gaia a derulat programul “Ingrijirea magarilor din Dobrogea” impreuna cu fundatia “Donkey Sanctuary” (“Sanctuarul magarusilor”) din Anglia. Au participat la curs 7-8 studenti de la Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti si au invatat taiatul unghiilor la magari, curatatul dintilor, deparazitarea interna si externa. (Daca nu sunt deparazitati extern, mustele ii musca pana la sange). Cursantii au mers apoi in comunele Stefan cel Mare, Saligny, Faclia si altele, aplicand ce au invatat.
-Au inceput sa apeleze la noi si cei din orasul Medgidia-a continuat doamna Manea, astfel incat acum derulam doua proiecte. Un proiect se deruleaza in Cernavoda si altul in Medgidia. Primaria din Medgidia plateste 260.000 de lei pentru fiecare caine de pe strada castrat. Daca are proprietar, platim noi. Inainte luam 50 de caini pe luna de la ei. Acum se merge de doua ori pe saptamana cu masina in Medgidia pentru ca se castreaza mai multi.
Pentru ca toate acestea sa poata observa mai bine, am fost invitata la “o plimbare” cu masina prin oras. Au luat-o pe toate stradutele: la scoala, la spital , la campus (zona unde locuiesc specialistii centralei nucleare), la groapa de gunoi, la primarie. Pe un zid in centru, trona mare un banner de trei metri pe care scria “Clinica veterinara. Centrul de sterilizare gratuita a cainilor si pisicilor”. Apoi se dadeau adresa si telefoanele, denumirea si sigla asociatiei Gaia.
In tot orasul, cu tot cu cel de la gara, nu cred sa fi vazut 10 caini pe strada. Nu mai sunt. Desi nu s-a facut un recensamant la inceput se pare ca erau 2000. Acum se apreciaza ca ar fi 500. Putine puncte mai dau bataie de cap la marginea orasului. In cartierul “Columbia” locuit de romi si la groapa de gunoi, denumita pompos “obiectivul groapa de gunoi”.
-Cainii de aici sunt foarte greu de prins deoarece majoritatea, odata tranchilizati, fug in padurile din jur, care sunt foarte intinse.
Intorsi in adapost am vazut o familie din Medgidia venita sa-si ia cainele sterilizat inapoi. Nu si-l gasea, era panicata.
-Cand a fost adus aici?
-Acum trei zile.
-Vedeti inauntru iar.
Familia s-a intors in postoperatoare si l-a gasit, iesind cu el in brate, bucuroasa. Nu-l observase din cauza numarului de caini internati.
Echipajul de prindere ar fi vrut sa-mi arate cum se fac prinderile dar acum trebuiau sa ia la castrat niste caini chiar din curtea centralei nucleare, intrarea fiind extrem de stricta, in baza unor legitimatii.
Cernavoda are 22.000 de locuitori. Statistic, intre 2002 si 2005 aici s-au facut 3015 sterilizari si 500 de adoptii din care numai anul acesta 140. Majoritatea cainilor au fost adoptati in Italia, Olanda, Elvetia si Suedia. In aceste tari oamenii nu sunt snobi adoptand doar animale de rasa, si 4 din 5 proprietari au caini de rasa comuna. Adoptiile din strainatate pot fi verificate, existand o baza de date publica cuprinzand adresele, corespondenta si fotografiile de la noii stapani. Chiar si cei adoptati de persoane din Cernavoda sunt verificati din cand in cand.
O alta masura buna a primariei este tot in hotararea mentionata, si anume “interzicerea circulatiei libere a cainilor si pisicilor cu stapan, aceasta fiind permisa numai in cazul tinerii in lesa si in anumite zone”. Aceasta deoarece cam dupa ora 5 seara toti proprietarii dadeau drumul din lant animalelor si se umplea orasul, multi fiind calcati de masini. Hotararea s-a dat in 2005, in conformitate cu prevederile legii 205/2004 privind protectia animalelor, Conventiei Europene pentru protectia animalelor de companie si in temeiul prevederilor art 46 alin (1) si (2) din Legea 215/2001 privind autonomia administratiei locale.
Cat costa "Gaia" lunar toate aceste faceri de bine? 7000 de euro. Acesti bani sunt stransi in Italia sau in alte tari de catre doamna Sara Turetta, cetatean italian. In ea oamenii au incredere si simt nevoia sa contribuie cu o suma cat de mica la manifestarile la care ea mediatizeaza activitatea din Romania. Si in Bucuresti aceasta reuseste de ani buni sa aloce suma de 300-400 de euro/lunar unui cabinet veterinar pentru castrari si tratamente gratuite. (Asociatia “Cutu,cutu” a adus aici nenumararati caini si pisici care sunt astazi vii datorita acestui sprijin financiar, la care se adauga si contributia cabinetului.).
Aici se sfarseste puterea Sarei Turetta de a ajuta cainii din Romania. Exista o limita. Normala. Dar de aici incepe modelul Sara Turetta, care ar putea da sfaturi. Cei care vor sa ia legatura cu asociatia “Gaia” (prescurtare de la “Gaia animali e per ambiente”) o pot face pe adresa sediului social, str. N. Balcescu nr 5 din Cernavoda, pe mail, www.savethedogs.ro, sara@savethedogs.it, andreea@savethedogs.it, sau la telefonul 0721/612.987, administrator Andreea Manea.
Concluzia care se desprinde e simpla: inainte de toate trebuie cautata sursa permanenta de bani si abia apoi trebuie inceput programul de ajutor. Nu inainte, cum fac marea majoritate a asociatiilor, furate de val, de numarul mare de animale aflate in dificultate. Se chinuie ingrozitor cele mai multe dintre ele, cu rezultate modeste. Sau, mai pe romaneste, “pun caruta dinaintea boilor”.
In gara iar. Cine vine repede? Chiar “nr 19”. Intre timp am aflat ca e un caine foarte iubit de ceferisti, in frunte cu politia TF. La ce am meditat in tren? Daca in Bucuresti se poate realiza asa ceva. Cred ca da, cu conditia ca oamenii de aici sa fie extrem de seriosi si muncitori.
Vorba dr. Stefan: ar trebui 3 medici la un sector. Din cate stiu sectorul 2 (singurul care are un astfel de centru teritorial veterinar) are un singur doctor (supraaglomerat). Dar 90% din oamenii din sectorul 2 nici macar nu stiu de centru, daramite ca aici se fac sterilizari la pret redus, ca are o ambulanta, o pusca cu tranchilizant si adapost si ca odata aceste servicii erau gratuite. Cauza? Cauzele? Ar trebui mai multa seriozitate. Din partea lor si din partea tuturor autoritatilor. Peste tot pe unde am fost, la primarii, la consilii, la ministri, am gasit numai usi inchise, autoritati superficiale care te asculta superior si care nu vor sa creada ca a castra e mult mai putin costisitor decat a omori si ca doar astfel scapa orasul de caini. Iti rad in nas “ca iar s-au inmultit cainii pe strazi si trebuie omorati, ca nu trebuie sa fie lumea in pericol”, nevrand sa creada ca tocmai atitudinea lor umple iar si iar in timp record strazile de caini, alimentate in principal de puii varsati din curti.
Modelul Cernavoda e unul concludent.
Situatia asociatiei in 2009
Intre timp a facut un adapost pentru magari si a preluat un adapost in Calarasi. In Cernavoda, din 5000, mai sunt vreo 300 de catei pe strazi. A reusit sa scada numarul prin sterilizare. Sara, s-a luptat mult mai mult si a creat acum o echipa formata din 32 de oameni.