Totul despre “Legea Marinescu 2”

avantaje sterilizare

09.05.2010
“Legea Marinescu 2”, sub denumirea ei foarte populara, este de fapt Proiectul legislativ PL x 912/2007 si se refera la modificarea OUG 155/2002 privind gestionarea cainilor comunitari. Sau, si mai clar, este mult asteptata "Lege a sterilizarii".

Aspecte importante:

-vizeaza sterilizarea tuturor cainilor si pisicilor fara stapan din tara, construirea de adaposturi pentru ele si pentru cai, sterilizarea cainilor si pisicilor cu stapan, recensamantul si inregistrarea lor intr-o baza unica de date, educarea cetatenilor. Este CEL MAI BUN PROIECT PENTRU ANIMALELE STRAZII care a existat in Romania

-a fost initiat de catre domnul senator Marius Marinescu care a lucrat la el cu ONG-urile de profil

- a fost APROBAT in unanimitate in decembrie 2007 de catre Senatul Romaniei

-in ianuarie 2008 a trecut in Comisia de Administratie Publica a Camerei Deputatilor si a ramas acolo pana in zilele noastre, intepenit in sertarele celor 33 de deputati condusi initial de Relu Fenechiu si acum de Sulfina Barbu

-avizele pe care aceasta Comisie le-a cerut ANSV-ului, AMR-ului, Primarie Generale, AU EXPIRAT si nu au fost folosite in timp util permitand astfel trecerea legii in plenul Camerei Deputatilor, spre aprobare. Proiectul a fost tinut INTENTIONAT pe loc, in asteptare

- intre timp, animalele de pe strada s-au inmultit. Intre 2008- 2010, ONG-urile si iubitorii de animale din toata tara au facut 5 pichetari in fata Parlamentului, pentru deblocarea legii

- tot in acest rastimp ONG-urile si iubitorii de animale au depus numeroase petitii la Comisia de Administratie Publica cerand deblocarea legii

- din data de 7 aprilie 2010 au intrat in greva foamei de tip “lant” Anca Hertea din Bucuresti, Veronica Mircea din Ploiesti, Viorel Tcaci si Doina Lesinschi din Cernavoda, militand prin aceasta forma extrema pentru aprobarea Legii Marinescu 2.

- Cei 4 grevisti au fost informati de catre Doamna Sulfina Barbu ca aceasta lege nu poate fi trimisa inca in Camera Deputatilor deoarece s-au cerut AVIZE (AMENDAMENTE) NOI, IN LOCUL CELOR EXPIRATE (!!!), ANSV-ului, AMR-ului, Primarului Capitalei si abia dupa aceea legea isi poate urma cursul spre plenul Camerei Deputatilor, spre a fi, in sfarsit, adoptata. (S-a uitat sa se mentioneze ca aceste avize pot fi lasate sa expire iar, urmand sa se ceara avize noi si tot asa, pana se plictisesc iubitorii de animale de proteste)

- Dl. prefect al Capitalei a depus la Comisia de Administratie Publica pe 26 aprilie 2010 propriile amendamente la legea Marinescu 2. Le-a depus pe persoana fizica, asa cum citeaza MEDIAFAX.

- Dl. prefect al Capitalei a depus la Parlament propriile amendamente, FARA A AVEA CALITATEA LEGALA (prin functie)

- Dupa “modelul prefectului”, ONG-urile au depus pe 28 aprilie 2010, “pe persoana fizica”, propriile lor amendamente la legea Marinescu 2, care vizeaza sterilizarea si crearea de adaposturi pentru animalele strazii. Daca se tine cont de parerea prefectului, atunci trebuie sa se tina cont si de parerea ONG-urilor, mult mai in tema si mai profesioniste!!

- Propunerile prefectului nu constituie un proiect de lege ci sunt doar amendamente la legea Marinescu 2

- Amendamentele prefectului sunt contrare spiritului Legii Marinescu 2 si propun eutansierea dupa o zi a cainilor agresivi si bolnavi si eutanasierea dupa 7 zile a cainilor nerevendicati; el mai cere pedepsirea celor care dau de mancare cainilor si posibilitatea adoptiei unui caine numai daca adoptatorul are un serviciu, etc.

- Aceste amendamente ale prefectului ARUNCA PROTECTIA ANIMALELOR INAPOI CU MULTI ANI, IN PERIOADA EUTANASIEI. Ele incalca legile europene si Legea de protectie a animalelor 9/2008 care interzic eutanasierea animalelor sanatoase. Ele sunt contrare Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care, in urma studiilor efectuate, recomanda STERILIZAREA, nu eutanasierea, deoarece eutanasierea este “costisitoare si ineficienta pe termen lung datorita ritmului rapid de reproducerea al animalelor”.

- Dl. prefect face o grava confuzie: nu STERILIZAREA (metoda) propusa de iubitorii de animale este proasta, ci persoanele care conduc administratiile pentru caini din toata tara sunt INCOMPETENTE. Ele sunt de fapt persoane cu functii politice. Nu avem nevoie de oameni politici in fruntea cainilor, ci de buni MANAGERI! Harnici, rapizi, inteligenti, cu dragoste de oameni si de animale. Directoarea Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan din Capitala este membra PDL si nu a fost capabila sa sterilizeze toti cainii din Capitala pana acum, desi avea dotarea materiala necesara (1,8 milioane euro/anual). A gasit tot felul de scuze ca sa nu aplice HCGMB 243/2009, hotararea locala care viza sterilizarea cainilor! Au fost zile cand in baza de sterilizare 5 doctori nu sterilizau nici 5 caini! (spre deosebire, ONG-urile au medici care sterilizeaza singuri cate 35 de caini/zi.)

- Ce trebuia sa faca Directoarea PDL si nu a facut? Sa duca toti cainii care MUSCA in cele 2 adaposturi si SA NU MAI RAMANA NICI UNUL PE STRADA. In urma evaluarii lor etologice, 3/4 din caini trebuia sa ii dea spre adoptie firmelor de paza si celor care doreau caini de paza iar 1/3 din ei adaposturilor particulare. Mai trebuia sa sterilizeze toti cainii de pe strada, “covor”, de la periferie spre centru (nu doar pe cei pentru care face cineva cerere). Trebuia sa puna afise in tot orasul si peste tot in ziare cu adresa celor 2 baze de sterilizare si adoptie (in ziua de azi ele nu sunt cunoscute marelui public). Trebuia sa faca campanii de adoptie si de responzabilizare a cetatenilor detinatori de caini, ca sa nu mai arunce pe strada puii fatati in curtile dinauntrul si din afara Bucurestiului. Directoarea mai trebuia sa faca presiuni la Comisia de Administratie Publica ca sa fie votata legea Marinescu 2 mai repede. Doar sterilizarea cainilor din toata tara rezolva si problema Bucurestiului (cainii migreaza dinspre periferie spre centru, din zone nepopulate spre zone intens populate, cu hrana)
-
- Oare este o pura intamplare ca momentul in care Prefectul a ales conferinta de presa (27 aprilie 2010) prin care propunea eutanasierea, a fost CU DOAR O ZI INAINTE DE APROBAREA POLITIEI VETERINARE din Bucuresti, care viza sterilizarea si care demitea in bloc directoarea PDL si pe toti angajatii administratiei pe care o conducea (160 de oameni incompetenti)? Oare este o intamplare ca in ziua cand trebuia sa se voteze Politia Veterinara in cadrul CGMB (28 aprilie 2010), cu oameni noi, apartinand Facultatii de Medicina Veterinara, consilierii PDL nu au venit la sedinta si s-a amanat votarea proiectului cu o luna? Prefectul doreste fariseic doar mentinerea unor oameni incompetenti in frunte, nu doreste sa scape oamenii de muscaturile cainilor!!

- Legea Marinescu 1 nu trebuie confundata cu legea Marinescu 2. “Legea Marinescu 1” s-a votat deja si este Legea 9/2008, legea de protectie a animalelor, care pedepseste cu inchisoarea pe cei care ucid animalele. Este o LEGE-CADRU, pentru TOATE animalele, de companie si fara stapan, pentru experiente si salbatice, etc. Legea Marinescu 2 este “o lege-pui”, si se refera doar la animalele de pe strada.

- Prin pichetarea Prefecturii iubitorii de animale cer sa nu se tina cont de parerile retrograde ale prefectului, sa se faca presiuni in directia obtinerii rapide a amendamentelor din partea ANSV, AMR si Primarie, sa treaca legea Marinescu 2 in plenul Camerei Deputatilor, sa fie votata in forma ei initiala care prevede sterilizarea animalelor de pe strada si sa faciliteze managerilor buni conducerea centrelor de stat de sterilizare si de adoptie

Iubitorii de animale din toata tara cer MASS MEDIEI sa sprijine demersurile lor.

Asoc. “Cutu, cutu”, pres. Marcela Pisla
Tel.0766/251.158, www.cutu-cutu.ro