Petitie on-line privind evidenta persoanelor care doresc sterilizarea cainilor si sunt impotriva eutanasiei lor
Semnatarii petiției solicită Parlamentului European, Comisiei Europene, Ambasadelor, Parlamentului României, Curtii Constitutionale, Presedentiei Romaniei, Guvernului Romaniei, Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, Consiliilor Judetene, Autoritatilor publice locale, mass mediei, opiniei publice si oricaror foruri cu functie de decizie respingerea proiectului de lege PL x 912/2007 in forma care contine eutanasia cainilor fara stapan. Semnatarii petitiei cer adoptarea solutiei sterilizarii câinilor comunitari si a proiectului de lege in varianta propusa initial de initiator (in forma de la Senat, inainte de adaugarea amendamentelor referitoare la eutanasie a Comisiei pentru Administratie Publica a Camerei Deputatilor).
Cerem îmbunătățirea condițiilor adopției animalelor, măsuri eficiente și proporționale pentru gestionarea câinilor fără stăpân, /eficientizarea serviciilor publice pentru caini, și responsabilizarea deținătorilor și comunității pentru îngrijirea acestora (sterilizarea cainilor cu stapan si stoparea abandonului puilor). Semnatarii NU DORESC EUTANASIA animalelor și solicită autorităților publice oprirea imediată a uciderii unor animale fără apărare.
1. Preambul
Prin petitia de mai jos ne alaturam milioanelor de cetateni civilizati pentru care viata are un pret si care cred cu putere ca problema cainilor fara stapan se poate rezolva eficient prin metode neviolente.
Semnand petitia un numar cat mai mare de persoane avem sansa sa evidentiem numarul urias al oamenilor pentru care viata are un pret.
2. Romania fara maidanezi, dar nu prin crima impotriva animalelor
Motto:“Orice prost poate omori un caine, dar 10 savanti nu pot crea unul”
Noi, organizatiile de protectie a animalelor si iubitorii de animale din Romania lansam un apel international solicitind sprijinul opiniei publice, institutiilor democratice internationale si nationale pentru a opri eutanasia cainilor fara stapin din Romania.
Cu totii ne dorim localitati lipsite de pericole si fara caini maidanezi.
Viata pe strada pentru cainii strazii este plina de pericole, acestia fiind loviti, otraviti, calcati de masini, prinsi de hingheri. Ei nu au nici macar o cusca. Nici macar cele mai civilizate orase nu permit amplasarea unor custi pe domeniul public care sa-i apere de ploi si zapada.(Daca “civilizatie” se poate numi acest lucru…)
Pe de alta parte, viata iubitorilor de animale este extrem de dura, fiind obligati sa scoata in permanenta bani din buzunarele tot mai saracite pentru a le asigura hrana, serviciile medicale si adapostire.
Noi, iubitorii de animale, suntem primii oameni care nu mai dorim caini pe strada si in acest sens facem eforturi disperate sa le reducem numarul! Astfel, ii ducem la sterilizare, le cautam stapani, initiem demersuri pe langa autoritatile centrale si locale pentru a emite acte normative precum cele care instituie obligativitatea sterilizarii. De asemenea, derulam campanii educative prin care incercam sa schimbam atitudinea si mentalitatea oamenilor si incercam sa demonstram adevarata cauza a inmultirii cainilor de pe strada si anume inmultirea necontrolata a cainilor cu stapan care sunt aruncati la nastere pe domeniul public.
Nu dorim caini pe strada, dar, in acelasi timp, nu putem fi de acord cu solutia gasita de deputatii partidului de la putere, aceea de a-i eutanasia.
Eutanasia este imorala, loveste in sentimentele oamenilor, este costisitoare si adeseori se face incorect, am putea spune “cu ranga”. Eutanasia nu rezolva problema cainilor fara stapan!
2. Proiectul legislativ PL x 912/2007
PL x 912/2007 este un proiect extrem de disputat, care, care,daca ar fi promulgat, ar duce numai la o lege inumana si nedreapta.
Initial proiectul cerea sterilizarea animalelor strazii si a fost adoptat astfel in decembrie 2007 de catre prima Camera a Parlamentului, Senatul Romaniei. Proiectul a stat de atunci in sertarele celei de-a doua Camere a Deputatilor neadoptat pana in martie 2011, cand partidul de guvernamant, Partidul Democrat DL, membru PPE, a adaugat amendamente referitoare la eutanasie. El a fost adoptat astfel pe 22 nov. 2011 la limita de voturi.
Societatea civila este extrem de nemultumita de acest rezultat. Este o lege care, sub masca legitimitatii democratice, permite comunitatilor locale ”sa decida” eutanasia cainilor fara stapan, masura care contravine tratatelor pe care Romania le-a semnat, Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie din 2003, Tratatul de la Lisabona, Declaratia nr 26/2011. Legea contravine si apelului Parlamentului UE din 10 martie 2011 catre Parlamentul Romaniei.
3. Cauze si efecte
1. Apariția după Revoluția din 1989 și persistenţa fenomenului câinilor fără stăpân si 20 de ani de intervenţie a autorităţilor au permis să se identifice adevăratele cauze probleme, existenţa câinilor fără stăpân fiind în realitate un efect şi nu o cauză. Sunt deja notorii condiţiile improprii şi proaste din adăposturile publice. Lipsa de eficienţă şi profesionalism a serviciilor publice, poate fi constatată adeseori, precum si cazuri grave de incalcare a drepturilor animalelor. De asemenea, se poate constata că politica autoritatilor, cu foarte mici excepţii netransparentă, pune accentul pe eutanasie şi nu pe măsuri în sprijinul sau protecţia animalelor.
2. Pe data de 22.11.2011 Parlamentul Romaniei, Camera Deputatilor a adoptat cu votul a 168 deputati (din care 120 deputati P.D.L.) o lege care, sub masca legitimitatii democratice, permite comunitatilor locale ”sa decida” eutanasia cainilor fara stapan, masura care contravine Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie din 2003, ratificată de România la 6.08.2004 şi intrată în vigoare la 1.03.2005. Aceasta lege blamabila s-a votat in ciuda a numeroase actiuni de protest (peste 50 de mitinguri realizate de iubitorii de animale la Camera Deputatilor, sediul P.D.L. in perioada 2008-2011, numeroase memorii si petitii, etc.), si in ciuda Apelului membrilor Parlamentului European din cadrul Intergrupului pentru Protecţia şi Bunăstarea Animalelor din 10 martie 2011 care s-a adresat Parlamentului Roman pe 10 martie 2011, cerandu-i sa nu adopte eutanasia deoarece “uciderera arbitrara a animalelor sanatoase nu se incadreaza in spiritul tratatului de la Lisabona, nici in pozitia Parlamentului European:
“Art.13 TFEU, nu numai institutiile UE, dar si Statele Membre, sunt obligate sa ia in considerare, in initiativele lor politice, faptul ca animale sunt fiinte simtitoare.”
In cadrul Parlamentului European, toate votarile referitoare la bunastarea
animalelor au fost sincronizate cu pozitia Uniunii si a Statelor Membre, prin care se prevede o atentie deosebita asupra bunastarii animalelor.
Avand in vedere aceasta pozitie clara, noi, ca reprezentanti ai cetatenilor
europeni si membrii in Parlamentul European, cu politete si totusi urgent,
rugam Parlamentul Roman sa considere pozitia Parlamentului European
in care se afla si reprezentanti ai poporului roman, sa voteze in spiritul european, pe baza responsabilitatii dvs etice, pentru unica solutie, bazata pe
strategiile Organizatiei Mondiale Sanatatii: PRINDERE/ STERILIZARE/ RETURNARE.”
Pe 13 octombrie 2011, Parlamentul UE a adoptat si Declaratia nr. 26/2011 care stipuleaza “obligativitatea sterilizarii cainilor cu si fara stapan de rasa comuna in statele membre”.
PDL, membru PPE, a demarat in numele sau si al PPE, in luna noiembrie 2011, o campanie mincinoasa in sprijinul eutanasiei, de strangere de semnaturi si raspandire de informatii mincinoase.
3. Suntem ingrijorati ca P.D.L. face demersuri pe langa autoritatile administratiei publice locale pentru ca primarii si consilierii locali sa fie ”de acord” cu legea si pregatesc eutanasia cainilor fara stapin, care va fi ”democratic” decisa de comunitatile locale. In lipsa fondurilor adecvate, a exercitiului democratic pentru astfel de consultari publice, a unui cadru democratic si etic pentru consultari si dezbateri publice este previzibila solutia: un masacru fara precedent al cainilor fara stapan.
4. P.D.L. a organizat o campanie nationala de asa-zisa informare si strângerea de semnături-de exemplu, bannere de mari dimensiuni „Bucureștiul fără maidanezi” care reprezintă un câine feroce în scopul de a pune într-o lumină nefavorabilă câinii fără stăpân și a exploata astfel frica de aceștia, teama de animale, iar sloganul folosit „Eliberează-ți orașul” denotă ideea de pericol public, de calamitate, de povară a câinilor fără stăpân, întreg acest concept de campanie fiind contrar drepturilor animalelor și principiilor respectării drepturilor acestora și educării civice în acest spirit. Stringerea de semnături s-a realizat pe tabele cu sigla PARTIDULUI POPULAR EUROPEAN (PPE - European Popular Party)( P.D.L. organizatia Sector 1 Bucuresti). Același concept de campanie se poate observa și în cazul fluturașilor de campanie, care conțin anumite informații deliberat eronate, care să atragă sprijinul popular față de proiectul de lege în discuție. Supunem atenţiei opiniei publice ca PDL sustine „rezolvarea situaţiei câinilor fără stăpân”, ceea ce desigur reprezintă un dezideratal tuturor, fără să se indice însă metodele avute în vedere pentru realizarea acestui scop. S-au remarcat in aceasta Campanie non-etica deputatii Elena Udrea, Stefan Pirpiliu si Carmen Placinta.
5. In aceasta veritabila Campanie de dezinformare s-au lansat, intr-o maniera foarte profesionista, opinii, statistici si cifre ”autorizate” cum ar fi : O.N.G.-urile sunt de vina ca exista caini in strada pentru ca au avut numeroase finantari si ele doresc caini in strada, O.N.G.-urile nu sunt credibile si sunt alcatuite din babe isterice, O.N.G.-urile nu au facut nimic si vor ca femeile insarcinate si copiii sa fie muscati de caini. S-au semnalat si cazuri de agresiuni la adresa iubitorilor de animale. Fluturasii de campanie P.DL. contin si cifre nereale-numărul câinilor fără stăpân din Bucureşti este 100.000; numărul bucureştenilor muşcaţi de câini care ajung la spital este12.000; costul tratamentului pentru o persoana muscata de câini fără stăpâneste 400 lei; costul îngrijirii lunare a unui câine fără stăpân la un adăpost este 375 lei, respectiv 107.000.000 Euro ar fi costurile anuale ale îngrijirii
câinilor fără stăpân în adăposturile special construite (din informatiile noastre costul ingrijirii unui caine in adaposturile publice este 18 Ron/luna-echivalentul a 0,5 Euro/luna).
6. După statistici, Administraţia pentru Supravegherea Animalelor din Bucuresti (A.S.A.) a capturat 1500 câini/lună, dintre care 80% (1200 caini) au fost eutanasiaţi, iar 20% (300 caini) revendicaţi. O altă statistică dată publicităţii de catre A.S.A., arată ca între 2001-2007 inclusiv (7 ani) cifra exactă a fost de 144.339 câini eutanasiaţi, astfel: 2001-47.916 câini eutanasiaţi;2002-33.650 câini eutanasiaţi;2003-10.159 câini eutanasiaţi; 2004-13.602 câini eutanasiaţi; 2006-13.236 câini eutanasiaţi; 2007-11.361 câini eutanasiaţi (potrivit documentelor şi standardelor internaţionale de protecţie a animalelor, aceste pot fi considerate veritabile crime împotriva animalelor!). In total, ASA a eutanasiat 144.000 de caini fara stapan.
7. Eutanasia trebuie să rămână o măsură excepţională, care se dispune în condiţii excepţionale, fiind încurajată soluţia viabilă a reducerii reproducţiei neplanificate a câinilor prin sterilizarea acestora. Eutanasia, ca politică publică a serviciilor care gestionează câinii fără stăpân, se dispune numai în condiţiile în care a au fost epuizate toate soluţiile legale şi administrative, iar sacrificarea animalelor fără stăpân se impune în cadrul unor programe de control a bolilor. Eutanasia este totdeauna individuală şi nu colectivă. Nu pot decide comunităţile, oricât de legitim şi democratic ar părea, eutanasia câinilor fără stăpân. Orice persoană care deţine un animal de companie sau care are grijă de un animal de companie trebuie să fie responsabilă de sănătatea şi bunăstarea acestuia, inclusiv autorităţile publice. Este necesară reglementarea clară şi explicită a obligaţiilor autorităţilor publice, mai ales în ceea ce priveşte identificarea şi sterilizarea câinilor fără stăpân, precum şi a unor criterii şi standarde minime de orientare a politicilor publice care să respecte drepturile animalelor și un efort de adecvare a legislaţiei în materie la prevederile Convențiilor internationale pe care Romania le-a ratificat.
4. Semnatarii petitiei on-line solicita :
a) Adunarii Politice Generale a Congresului al 20-lea al P.P.E. care va avea loc la Marsilia, 6-8 decembrie 2011 sa decida sa nu organizeze al 21-lea Congres al P.P.E. in octombrie 2012 la Bucuresti si sa aplice sanctiuni politice P.D.L.
b) Comisiei Europene si Consiliului Europei sa declanseze procedura de infringement impotriva Romaniei pentru incalcarea drepturilor animalelor prin masura reglementata a eutanasiei cainilor fara stapan.
c) Parlamentului European sa reglementeze printr-un Regulament sau Directiva masuri uniforme pentru gestionarea cainilor fara stapan prin sterilizare, iar masura eutanasierii sa fie si sa ramana o masura exceptionala.
d) Presedintelui Romaniei sa nu promulge legea si sa o trimita spre reexaminare Parlamentului.
e) Curtii Constitutionale sa pronunte neconstitutionalitatea prevederilor referitoare la eutanasie din legea votata la 22 noiembrie.
f) Guvernului Romaniei sa emita in procedura de urgenta o reglementare pentru sterilizarea subventionata a cainilor fara stapin, alocarea banilor necesari si politici publice coerente si sistematice de sterilizare, informare si educare publica, obligatii si standarde de functionare pentru adaposturile publice care respecta drepturile animalelor.
g) Autoritatilor publice locale sa profesionalizeze serviciile publice care gestioneaza cainii fara stapin, sa recunoasca statutul protectorului de zona, sa preia modele de bune practici administrative si sa dea dovada de transparenta si consecventa in campanii de sterilizare si nu de eutanasiere a cainilor fara stapan.
h) P.D.L. sa initieze de urgenta un proiect de lege care sa garanteze drepturile animalelor, sa stabileasca un cadru echitabil de decizie pentru comunitatile locale iar eutanasia sa fie o masura exceptionala, sa incurajeze adoptiile si sa previna abandonul. P.D.L., conform statutului, sa aplice sanctiuni membrilor Biroului Permanent responsabili de campania non-etica indreptata impotriva cainilor fara stapan si sa isi ceara scuze in mod public.
i) Media sa prezinte corect si impartial problema si solutiile in cazul cainilor fara stapin, sa prezinte statistici autorizate, puncte de vedere pertinente si sa ofere dreptul la replica tuturor celor implicati, precum si sa aloce spatiu adecvat unor emisiuni, anchete, reportaje, etc. tematice pentru educatie si promovarea drepturilor animalelor.
j) ONG-urilor si iubitorii de animale sa faca publice cazurile de rele tratamente aplicate animalelor, sa semnaleze comunitatile unde se practica eutanasia, sa colaboreze cu autoritatile in campaniile sistematice de sterilizare (subventionata)/prevenire abandon/informare si educare. Mai mult ca oricand este nevoie de unitate, coerenta si participare voluntara. Noi ALEGEM VIATA si trebuie sa ne dovedim parteneri responsabili si profesionisti, asa cum am facut-o si pana acum, si sa cerem ferm autoritatilor sa respecte drepturile animalelor.
- 166 signatures
- Login to post comments