Organizatiile pentru protectia animalelor au cerut autoritatilor reluarea cautarii celor 90 de oi prinse sub daramaturile podului de la Luțca

Intr-o petitie comuna, 18 organizatii pentru protectia animalelor, la care au subscris alte organizatii ulterior, au cerut pe 13 iunie 2022, autoritatilor reluarea cautarii celor 90 de oi posibil captive in daramaturile si golurile podului de la Luțca, judetul Neamt.

Desi petitia avea caracter de urgenta, cerea salvarea oilor si o contraexpertiza, fiind adresata Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Neamt, Prefectului Neamt-ca sef al acestui comitet, ISU Neamt, Consiliului Judetean si Guvernului, dupa o zi si jumatate, inca nu este nici o reactie din partea autoritatilor.

Podul s-a daramat pe 9 iunie 2022. Fusese construit in 1973 si reabilitat in noiembrie 2021. Doua masini care treceau in momentul caderii podului, au fost scoase impreuna cu pasagerii.

Au fost prinse printre daramaturi si mai multe oi. Ciobanul declara ca sub pod erau "98 de oi si 13 miei". ISU a salvat 5 oi si avanseaza cifra de 16 oi gasite moarte. Raman 90 de oi despre care nu se stie nimic!

ISU Neamt a salvat 4 oi, moment in care au salvarile au fost sistate de Inspectoratul de Stat pentru Constructii Neamt, pe motivul ca ancheta are nevoie ca podul daramat sa ramana in pozitia "intacta". Pentru o a 5-a oaie, ISU a creat o bresa, din care aceasta putea iesi singura, dar nu a iesit decat dupa aproximativ 12 ore, fiind fluierata de reprezentantul organizatiei Animals International, sosit pentru a o salva, tocmai de la Brasov.

Noi consideram ca viata are prioritate si nu ancheta. Contraexpertiza rapida ceruta se lasa asteptata, desi fiecare secunda conteaza.

Aproximativ 16 oi sunt declarate moarte de către ISU Neamț.

CALCULUL MATEMATIC: 98+ 13-4-1-16= 90 oi
Nu se stie nimic despre ele, se presupune ca sunt sub daramaturi.

Extras din solicitarea scrisa:

"Unde sunt celelalte 90 de oi?

Este posibil ca unele sa fie înca in viața in daramaturile podului prăbușit!

Reprezentanții organizațiilor pentru protectia animalelor semnatare va solicita să dispuneți reluarea imediata a salvarii restului de 90 de oi, prin intervenții ale pompierilor, în condiții de siguranță pentru ei.

Fiind o operațiune complexa, putem ajuta și noi cu experiența și cu instrumentele de care dispunem!

Presa a protestat incontinuu fata de faptul că animalele nu au fost salvate! De asemenea, că s-a stopat cautarea lor după doar 4 oi, la ordinul Inspectoratului de stat în construcții Neamț, din dorinta ca probele anchetei să rămână intacte. Aspect inuman, care ne descalifica și care încalcă normele etice și Legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004.

Cerem o contraexpertiza oficială rapida a celei realizată de Inspectorul tehnic de la Inspectoratul de stat în construcții Neamț.

Faptul că nu sunt semne audio de viață, nu arată clar că oile nu ar mai putea trăi.

Orice clipă contează!

Avem în vedere și OUG 21/2004 cu privire la situațiile de urgență, și anume art. 2, lit d) cu privire la "complexul de factori de risc, care, prin evoluția lor necontrolatasi iminenta amenințării, ar putea aduce atingere vieții și sănătății populației, valorilor materiale si culturale importante și factorilor de mediu".

LINKURI:

Declaratia ciobanului referitor la faptul ca sub pod erau 98 de oi si 13 miei, intr-un documentar video realizat de Animals International
https://vimeo.com/719661177

Momentul revenirii celei de-a 5-a oi in turma. Ciobanul a plans. Comunicat Animals International
https://www.facebook.com/291051371251397/posts/pfbid0B6mQdHGDhbkLtQqdow6...

Pozitia Animals International:
https://www.facebook.com/291051371251397/posts/1648249445531576/

Stiri Antena 3, cand oile se aud captive sub daramaturi:
https://youtube.com/watch?v=kNZ1M2GjNM8&feature=share "

Inspectoratul de Stat in Constructii Neamt se opune salvarii animalelor pentru a proteja detaliile anchetei
https://www.ziarulderoman.ro/interventii-ale-isu-neamt-in-zona-podului-p...

Momentul realizarii bresei in pod de catre ISU Neamt pentru a salva cea de-a 5-a oaie fara interventie umana
https://zch.ro/la-lutca-a-mai-ramas-o-oaie-sub-daramaturi-isu-nu-are-cum...

Alaturi de organizatii, a realizat si semnat solicitarea si asociatia noastra.

Marcela Pîslă, Asoc. "Cuțu, cuțu"

15.06.2022