Comunicat -22.01.2023

. COMUNICAT

O femeie a murit mușcată de câinii de pe Lacul Morii. Este o tragedie tulburatoare. Un semen a plătit cu prețul vieții. Ne manifestam regretul și transmitem condoleanțe familiei.

Ne manifestam îngrijorarea cu privire la problema câinilor. La o analiza asupra datelor existente la aceasta oră apare că vinovați par sa fie ceilalți semeni care au câini și care:

-fie au gardurile stricate, lasandu-i să iasa liberi și neînsoțiți pe domeniul public
-fie au câinii nesterilizați si au abandonat pe strada produșii rezultati din montele necontrolate, precum și câinii pe care nu ii mai doresc în curte
-fie riveranii au lăsat pe strada ziua în amiaza mare câinii, chiar și rase agresive
- fie au venit dinspre Ilfov, Teleorman și dinspre alte județe ca să facă naveta, lasand "cadouri" la intrare in oras, cutii și saci cu animalele nedorite

ASPA și-a făcut datoria mereu și a desfășurat acțiuni împreună cu Primăria Generală, cu Politia animalelor din cadrul Primăriei Generale și cu Proedus. Am participat și noi multe zile la distribuirea de fluturași în zona periferiei Capitalei. In 2021 și în 2022 am mers și noi la Caravana Responsabilității, acțiune desfasurata in toate sectoarele, începând cu periferia, locul predilect de abandon. Participau 3 zile pe săptămână, minim cate 30-40 de persoane odată. Ne răspândeam in echipe de câte 3-4 persoane. In orice echipa era un polițist local. Nu a rămas strada neumblata. Prima acțiune a durat 6 luni. Caravana Responsabilității a fost o acțiune de responsabilizare fara precedent! S-au observat multe schimbări în bine in randul proprietarilor de la periferie, care au început să sterilizeze, și aceasta acțiune inițiată acum doi ani trebuie să continue.

In zona sectorului 6 am mers și in zona Lacului Morii, străbătând Drumul Sabareni până la limita cu Chiajna, unde se vede turnul și semnul de marcaj al comunei, la calea ferata. Toate străzile periferiei Bucureștiului erau fara câini insa acolo, la marcaj, am văzut singurul loc din București, unde, pe o stradă plina cu câini, (la aproximativ 3 km, in linie dreapta, de zona unde a avut loc tragedia din cartierul Giulesti-Sarbi), voluntarii nu au putut intra. Am urcat în mașină voluntarii și s-au încumetat pe jos doar cei cu experiență. Directorul Poliției animalelor a dat el însuși fluturași acelor proprietari, atentionandu-i să respecte legea, să-și țină câinii in curte și să ii sterilizeze, căci altfel sunt pasibili de amenda. Eram de fata. Multi stăpâni erau rromi. Aveau și cățele in călduri pe strada, și cățele fătate cu pui și câini de rasă rotweileri și pittbuli. La câteva luni, la o reclamație in zona, un proprietar de pe acea strada a luat o amendă record: de 10.000 lei, despre care s-a și dat comunicat. Lucrurile s-au mai îndreptat in zona, odată cu prezența autorităților.
Apoi, ASPA a reluat campania de sterilizări, dar personalizat, pentru persoanele de la periferie! Trimițând o clinica mobila chiar acolo, pentru a rezolva și problema transportului animalelor la sterilizare!

ASPA a luat câini de pe Lacul Morii mereu. A organizat targuri de adopție, saptamanal, pentru a da la stăpân și a crea locuri pentru alți câini de pe strada. A venit cu teme noi de discuție în spațiul public, venind cu proiecte de responsabilizare și conștientizare.
Vom posta linkuri de la acțiunile oficiale ale ASPA din zona Lacul Morii și pe linie de conștientizare, care au fost multe.

Ca și ASPA, credem ca strangerea animalelor de pe domeniul public reprezintă un EFECT, dar nu rezolva CAUZA.

Cauza se poate rezolva prin multe controale în zona și prin acțiuni continue de responsabilizare a proprietarilor.

SOLICITAM:

ACTIUNI LOCALE
-Poliției animalelor din cadrul Poliției Naționale (Direcția pentru protectia animalelor) și Poliției animalelor din cadrul Poliției locale a Primăriei Generale-PLMB să continuie informarea proprietarilor și să intensifice controalele privind câinii cu proprietar (sterilizare, gard, ținerea in curte). Cerem TOLERANTA-ZERO PENTRU ABANDONUL DE ANIMALE.
- înființarea inca a unui DEPARTAMENT PENTRU CAINII CU STAPAN LA ASPA care sa se ocupe strict de câinii cu stăpân
-controlul sterilizării câinilor apartinand incintelor companiilor, depozitelor și santierelor, incepand cu sectorul 6

ACTIUNI ZONALE
- Consiliile județene invecinate, Ilfov și Teleorman, mai ales, să intensifice acțiunile de sterilizare a câinilor cu stăpân din localități, dacă este posibil, simultan.

ACTIUNI NATIONALE
- Parlamentului să voteze o lege care obligă toate primăriile din tara sa subvenționeze obligatoriu (nu opțional, ca acum), sterilizarea si microciparea cainilor cu stăpân, o lege care sa reglementeze și amenzile actuale corelandu-le cu legislația UE și salariul minim, și care sa oblige Registrele agricole și medicii concesionari la catagrafierea câinilor cu stăpân.
- Politiei animalelor naționale și locale la nivelul tuturor gospodăriilor din Romania sa controleze sterilizarea câinilor, obligație legala, precum și îngrădirea corespunzătoare a gospodăriilor, nelăsarea câinilor pe strada, o altă obligație legala

COLABORARE SECTORUL 6/CHIAJNA, ACTIUNE-TESTAMENT
- Primăriilor sectorului 6 și Chiajna, precum și judecătoriei le cerem rezolvarea litigiului din instanta urgent, cu privire la stabilirea proprietarului (dacă terenul aparține de București sau de Chiajna)
-"crearea unui grup de lucru comun" intre cele două primării
- salubrizarea zonei de groapa de gunoi care atrage câini. Câmpul are 60 de ha și nici una dintre primarii nu îl curata.

Indeplinirea propunerilor Anei Oros cu privire la gestionarea câinilor din zona după ce a fost mușcată în aprilie 2022 trebuie sa devină o prioritate, in memoria ei și pentru a nu se mai repeta. Este teribil că un om iubitor de mediu, un sportiv, dar înțelegem că era și un voluntar pentru mediu, deopotrivă, în cadrul unei fundații din București, și care fusese atacat de câini în aceeași zonă, un om tânăr și cu sperante, a murit sfâșiat. Dorința sa lipsită de ură față de caini și plină de profunzime, după ce a fost mușcată de câini în aprilie 2022, a fost:

"Știu că au fost sesizate autoritățile. Sper că se vor lua măsuri administrative potrivite, că se vor implica cele două primării care se ocupa de amenajarea zonei Lacul Morii, și în amonte pe Dambovita, către stadionul Chiajna. Sper să își dea mana cu mana și să pună lucrurile la punct. Cred că ar trebui sa se facă un grup de lucru între primăriile de acolo (între primăriile sectorului 6 și Chiajna, cu politia, să rezolve situația. Eu cred că există soluții. Acei câini pot fi castrați. Sunt multe familii în străinătate care au nevoie de căței și i-ar adopta".

Fie ca măcar acum autoritățile să colaboreze. Ana Oros a murit în câmp, la 300 de metri de cea mai apropiata casa și la 300 de metri de Digul Lacul Morii, tăind câmpul, probabil pentru a ajunge mai repede. Câmpul acesta de 60 ha de la periferie trebuie sa devină o prioritate de siguranță.

In general, toate campurile de la periferie ar trebui sa devină priorități. In primul rand, cum altfel, luandu-se măsuri de prevenire prin sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân și controlul sterilizării acestora, pentru ca nici un animal să nu mai fie abandonat și să facă victime.

Un filmuleț realizat de un coleg salvator de animale cu un locuitor din zona, pe 21.01.2022, arată că acolo au apărut 5-6 CAINI NOI de o săptămână. Posibil că acei câini noi au fost abandonați în zona sau că au fost atrași de pe raza judetului Ilfov, de către groapa de gunoi, si nu doar de ea Este cunoscut faptul că, pe măsură ce se strâng câinii din zona de catre ASPA, se creează loc unor câini noi abandonați, care vin în valuri de la periferie, de pe raza localităților învecinate care nu sterilizează, atrași de sursele de mâncare și de faptul că terenul nu mai este "păzit" de foștii câini (câinii sunt teritoriali și își apara "locul" de alți caini). Așadar, chiar daca Primăria Generala București prin ASPA oferă sterilizări gratuite, realizează caravane de informare, capturează câini și îi oferă spre adopție, dacă celelalte primarii nu iau măsuri similare, problema câinilor de la periferie persista, prin deplasarea câinilor între localități. Conform statisticilor ASPA rezultate in urma Caravanei Responsabilității, acțiune la care am participat și noi, și la care proprietarii au raspuns chestionarelor, doar 35% dintre câinii din curțile din București sunt sterilizati. Conform RECS- Registrul de Evidenta pentru câinii cu stăpân, doar 15% dintre câinii din curțile din afara Bucureștiului sunt sterilizați.

DACA DORIM SA NU MAI AVEM CAINI CU STAPAN, TREBUIE SA STERILIZAM CAINII CU STAPAN. Altă soluție eficientă nu exista. Câinii cu stăpân devin ușor câini fără stăpân prin înmulțire necontrolata și abandon.

NE OFERIM SPRIJINUL.
-Din 2018 asociația noastră organizeaza întâlniri de lucru cu autoritățile, dezbatem problematica aceasta, întrebam, cerem sfaturi și oferim soluții. Cu experiența acumulată, plus experiența globala acumulată în ani, ne oferim sprijinul pe linie de know-how, oricărei primarii, și în special celor rurale, care doresc să depășească problema câinilor străzii. Cunoaștem soluțiile in complexitatea lor, cunoaștem legile, putem oferi modele de hotărari de consiliu privind sterilizarea câinilor cu stăpân, cunoaștem modele de bune practici, cunoaștem persoane fizice și juridice care pot colabora, avem multa deschidere pentru rezolvarea problemei, disponibilitate pentru dialog, dorim sa fim contactați si ca art. 41 din HG 1059/2013 să fie transpus în practică (cu privire la optiunea ca primăriile sa ofere sprijin pentru proprietari, subventionand sterilizarea câinilor).
-De asemenea, suntem aproape de finalizarea unui proiect de lege pentru câinii fără stăpân, și căutăm parlamentari care vor să își asume proiectul privind subvenționarea integrala sau partiala a sterilizării și microciparii câinilor cu stăpân, din bugetul statului/județean/local (ca obligație, și nu ca opțiune, cum este acum legea), cerând și obligația informării anuale a proprietarilor de caini de către primării și obligația catagrafierii câinilor cu stăpân de către Registrul Agricol și de către medicii veterinari concesionari.
-Dorim să fim integrați în grupul de lucru Primăria sectorului 6- Primăria Chiajna, pentru rezolvarea problemei câinilor de pe câmpul de la periferie și vom trimite solicitări in acest sens, pentru a se constitui și a se găsi soluții.

Sunt necesare deci intensificarea acțiunilor de prevenire, prin educație, sterilizare și control. Este necesara toleranta-zero fata de abandonul de animale.

Președinte Marcela Pîslă
Asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com
www.cutu-cutu.ro, 0741508632